Dan Voiculescu află astăzi dacă va fi eliberat condiționat

Judecătoria sectorului 5 stabilește astăzi dacă Dan Voiculescu va fi sau nu eliberat condiționat.   Comisia de la Penitenciarul Rahova nu a aprobat cererea formulată de fondatorul trustului Intact, pentru că acesta nu a executat o treime din pedeapsa de 10 ani.

Dan Voiculescu nu este prezent la ședința de judecată.

Dan Voiculescu a executat 2 ani și 4 luni din pedeapsa de 10 ani pe care a primit-o în dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare.

Avocatul său, Gheorghiță Mateuț susține că fondatorul trustului Intact îndeplinește toate condițiile pentru a fi eliberat condiționat: are peste 60 de ani, nu a avut abateri de când a fost încarcerat, a lucrat la atelierul de tâmplărie din penitenciarul Rahova și a scris, în mai puțin de un an și jumătate, 10 cărți după gratii.

În timpul ședinței de judecată, procurorii au cerut instanței să amendeze Penitenciarul Rahova, iar directorul închisorii să fie cercetat deoarece nu a trimis Direcției Naționale Anticorupție lista cu toate cărțile scrise de Dan Voiculescu. Dar instanța a respins solicitarea procurorilor, după ce avocatul fostului senator a cerut suspendarea ședinței pentru o jumătate de oră, timp în care vor fi puse la dispoziția judecătorului manuscrisele lucrărilor lui Dan Voiculescu.

Gheorghiță Mateuț a spus despre clientul său că nu și-a descoperit vocația de scriitor în penitenciar și a mai scris 27 de cărți, înainte de a fi încarcerat.

Legea prevede în prezent că indiferent de numărul cărților scrise după gratii, deținutul beneficiază de reducerea pedepsei cu 20 de zile. Însă Dan Voiculescu mizează pe faptul că a publicat cărțile înainte de intrarea în vigoare a acestei măsuri, când fiecare carte scrisă îi reducea pedeapsa unui deținut cu 30 de zile.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS