Dan Petrescu rămane cel mai puternic tăietor de lemne din țară

Sportivul în vârstă de 32 de ani a câștigat pentru a 4-a oară în carieră și a 3-a oară la rând titlul de campion național al tăietorilor de lemne în competiția “Stihl Timbersports”, organizată la Oradea, și va reprezenta România la competiția mondială din Norvegia, la Lillehammer, în luna noiembrie.

Dan Petrescu a fost urmat de fostul multiplu campion, “veteranul” Nagy Botond și de tânăra speranță a lotului, Cser Szilard.
Anul trecut, românii s-au clasat pe locul al 12-lea în lume, concurând la toate probele concursului: tăiere cu toporul, cu moto-ferăstrăul normal, cu joagărul și cu super-motoferastraul – care are motor de peste 60 de cai putere, cântărește aproape 30 de kilograme și are o viteză a lanțului de 240 km/h.

Deasemenea, un joagăr de competiție are 2 metri lungime și dinții lungi de 10 cm tăiați cu laser, cântărește 5 kilograme și costă mai mult de 1.500 de euro.

În fine, un topor folosit în concursuri este lucrat din oțel amorf, costă până la 800 de euro și este personalizat pentru a se potrivi înălțimii fiecărui concurent.

Se folosește lemn de plop care la finalul concursurilor este reciclat ecologic.

Întrecerile tăietorilor e lemne se organizează din 1985, iar anul viitor în România se va organiza cel mai dur concurs de profil din lume: STIHL Timbersports Champions Trophy.

Concursul va aduna cei mai mari campioni și este recunoscut pentru locurile spectaculoase de desfășurare alese de organizatori – platouri de munte la 1.700 de metri altitudine, celebra “Piazzale Michelangelo” din Florența, sau portul din Hamburg.

În România nu a fost stabilit încă un decor, dar sunt luate în calcul mai multe variante, printre care parcul din apropierea Palatului Parlamentului din Capitală sau platoul Babele din munții Bucegi.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS