Confidenţialitate

Dan Dungaciu: Putin se va gândi de două ori dacă să atace NATO, iar România este NATO | VIDEO

Dan Dungaciu, politolog, a fost invitatul lui Cătălin Striblea în emisiunea „România în Direct” la Europa FM. O problemă ridicată de un ascultător în contextul Rusia-Ucraina a fost că România va fi o victimă colaterală a conflictului de la granița cu Ucraina, iar americanii ne-ar folosi drept „doar o graniță”. Este sau nu adevărat? Dan Dungaciu explică la Europa FM această chestiune. Politologul mai spune că această luptă nu ne aparține – României – formal, dar România face parte din NATO și Vladimir Putin „se va gândi de două ori dacă atacă NATO sau nu”. În plus, având în vedere că Ucraina nu face parte din NATO, „nu are nicio obligație NATO să apere Ucraina”, mai spune Dan Dungaciu.

„Formal, nu (n.r. Dan Dungaciu s-a referit la faptul că nu ne aparține lupta dintre Rusia și Ucraina). Dacă ne referim aici la Alianța Atlanticului de Nord, Ucraina nu este parte a acestei organizații, prin urmare articolul 5 nu se aplică. Deci e o diferență majoră între Ucraina, Belarus, Republica Moldova și statele care sunt membre NATO. Față de aceste state garanții au fost date și suntem în cea mai puternică Alianță de securitate imaginabilă. că nu este perfectă, că nu este impecabilă este altceva, dar este cea mai bună pe care România o are azi la dispoziție”, a explicat politologul.

„În ceea ce privește Ucraina, nu testezi rezistența Alianței în Ucraina. Ai testa-o, de pildă, în statele Baltice sau în România sau în state care sunt membre ale Alianței. Nu are nicio obligație NATO să apere Ucraina. Nici Uniunea Europeană nu are obligații ca Uniunea Europeană pentru că Ucraina este membră a acestor entități”, a spus Dan Dungaciu la Europa FM.

„Iar domnul Putin se va gândi de două ori ca să atace NATO. România nu e România, România este NATO. Când ai atacat România, ai atacat NATO. Când ai atacat statele Baltice, ai atacat NATO. Deci suntem în logici diferite și nu ar trebui să confundăm planurile. Asta nu înseamnă că ceea ce face Federația Rusă este acceptabil. Este, pentru că se desfășoară în proximitatea noastră, dar nu se desfășoară pe un spațiu NATO, iar garanțiile pe care le-am primit în ultima vreme de la Administrația americană au fost foarte ferme din acest punct de vedere”, a explicat politologul.

Urmărește întreaga emisiune „România în Direct” cu Cătălin Striblea și Dan Dungaciu

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Dungaciu: Discursul lui Putin e mai vechi, dar acum subliniază că ce a fost rău în URSS au făcut comuniștii, ce a fost bun au făcut rușii | VIDEO

Autor: Carmen Zanfir