Confidenţialitate

Damascul solicită o reuniune ONU consacrată Înălţimilor Golan

Siria a solicitat o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate consacrată Înălţimilor Golan, ca urmare a deciziei americane de a recunoaşte suveranitatea Israelului asupra acestui platou, au făcut surse diplomatice, relatează Agerpres, citând AFP.

Preşedinţia Consiliului, asigurată în luna martie de Franţa, trebuie să stabilească o dată pentru această reuniune.

Dacă nu poate fi organizată înainte de 31 martie, ar putea reveni Germaniei, care preia preşedinţia Consiliului luni, 1 aprilie, să o programeze.

Este posibil ca un vot de procedură, pe care îl poate cere unul din cei 15 membri ai Consiliului, să împiedice însă organizarea reuniunii, a dezvăluit un diplomat. Pentru aceasta, ţara care îl solicită trebuie să obţină nouă voturi. În cursul votului de procedură, nu este posibil niciun veto.

Marţi dimineaţă, în cursul unei reuniuni lunare consacrate conflictului israeliano-palestinian, mai mulţi membri ai Consiliului au lăsat să transpară exasperarea lor după recunoaşterea, luni, de către preşedintele american, Donald Trump, a “suveranităţii” Israelului asupra Înălţimilor Golan, în pofida rezoluţiilor ONU care atribuie acestei zone statutul de “teritoriu ocupat” de statul evreu.

Numeroase au fost ţările care au denunţat politica “faptului împlinit” urmată de Casa Albă, care anul trecut a mai decis unilateral recunoaşterea Ierusalimului drept capitală a Israelului.

În special cele cinci ţări europene membre ale Consiliului – Belgia, Franţa, Germania, Polonia şi Rusia – au subliniat într-o declaraţie solemnă că “nu recunosc suveranitatea Israelului asupra teritoriilor ocupate de Israel după iunie 1967, incluzând Înălţimile Golan”.