Confidenţialitate

Dacian Cioloș: Ambasada şi consulatele României în Turcia sunt pregătite să-i ajute pe toţi cetăţenii români care au nevoie de sprijin

Premierul Dacian Cioloş a scris, sâmbătă, pe Facebook, că a condamnat, la reuniunea liderilor UE de la summitul ASEM din Mongolia, acţiunile de violenţă şi agresiune asupra instituţiilor statului democratic alese din Turcia din timpul tentativei de lovitură de stat. Potrivit prim-ministrului, soluţia este întoarcerea la ordinea constituţională şi la statul de drept.

”În această dimineaţă, la reuniunea informală a şefilor de stat şi de guvern din Uniunea Europeană prezenţi la Summitulul ASEM, am susţinut împreună cu ceilalţi lideri europeni, condamnarea tuturor tuturor acţiunilor de violenţă şi agresiune asupra instituţiilor statului democratic alese. Turcia este un partener cheie pentru România şi pentru Uniunea Europeană”, a arătat prim-ministrul Dacian Cioloş.

Dacian Ciolos anunță că Ministerul Afacerilor Externe l-a asigurat că celula de criză constituită azi noapte din dispoziţia ministrului este deplin funcţională şi este în legătură cu cetăţenii români care au nevoie de asistenţă.

”Totodată, ambasada şi consulatele României în Turcia sunt în alertă şi pregătite să-i ajute pe toţi cetăţenii români care au nevoie de sprijin”, a mai transmis Cioloş.

Numere de telefon de urgență

MAE pune la dispoziția cetățenilor mai multe linii telefonice: linia verde 0800 800 407, +90.312.44.77.920; +90 212 3583541; +90 212 3580516; +90 212 3583537, +90 232 4650579, operate în regim de permanență de Centrul de Contact și Suport. Românii pot scrie și pe adresa de e-mail: callcenter@mae.ro.

Românii sunt îndemnați sî rămână în casele sau locurile de cazare. Cat despre românii care urmează să plece în vacanță în stațiunile din Turcia, ministerul român de externe sfătuiește românii să nu plece în aceste zile pentru că situația este prea periculoasă.

În Turcia, 754 de militari au fost arestați în legătură cu tentativa de lovitură de stat militară, declanșată aseară. O facțiune militară l-a luat ostatic pe șeful forțelor majore și a încercat să preia controlul asupra țării, pentru a “restabili ordinea și menține drepturile omului”.

15 militari au fost uciși, anunță armata turcă controlată de stat. Despre numărul victimelor civili nu se vorbește oficial, însă canalele de știri locale spun că ar fi 60 de morți și aproape o mie de răniți în confruntările de stradă.

Avioane de luptă au fost văzute zburînd la altitudine joasă în capitala Ankara.