Confidenţialitate

Dacian Cioloș va candida la șefia USR PLUS

Alegerile interne din USR PLUS intră într-o nouă fază după ce aseară Dacian Cioloș a anunțat oficial că îl va contracandida pe Dan Barna la șefia partidului.

Congresul va avea loc în octombrie, la o săptămână după cel al Partidului Național Liberal.

Lider al grupului Renew din Parlamentul European și fost președinte al PLUS, Dacian Cioloș, a confirmat, răspunzând unei întrebări, că va candida la șefia partidului. Până în acest moment doar el și Dan Barna, vicepremier și fost președinte al USR, și-au anunțat intrarea în cursă și este de așteptat ca lucrurile să rămână așa.

Cioloș și Barna au spus că se așteaptă ca și în partidul lor taberele de susținători să își intensifice lupta politică, pe modelul celor de la PNL, dar au precizat că astfel de discuții sunt firești într-o competiție internă.

În acest moment, cele mai importante două partide componente ale coaliției de guvernare sunt zdruncinate de convulsii interne pe fondul luptei pentru preluarea puterii.

Liberalii sunt însă de departe cei mai scindați, după ce cursa dintre Ludovic Orban și challengerul Florin Cîțu a devenit tot mai intensă, nefiind lipsită de atacuri mai pe față sau mai voalate între cei doi contracandidați.

Mai sunt trei luni până la congresele celor două formațiuni, interval în care se desfășoară alegeri în filialele locale și județene. Lupta din teritoriu este aprigă, deoarece noile conduceri vor trimite delegații la congresul unde vor fi aleși viitorii președinți ai PNL și USR PLUS.

Cu alte cuvinte, strategia este următoarea: cu cât mai mulți susținători în teritoriu, cu atât mai multe șanse de a câștiga șefia partidului.

Cristian Citre