Dacă ați fi american, v-ați dori sau nu un președinte precum Donald Trump?

Săptămâna trecută jurnaliștii de la The Economist l-au plasat pe candidatul republican Donald Trump pe locul șase în clasamentul celor mai mari pericole care pândesc omenirea.

Nu persoana fizică Donald Trump e un pericol pentru omenire, ci perspectiva ca acesta să devină președintele celei mai mari puteri mondiale – Statele Unite ale Americii.

În timpul acesta, la americani, se desfășoară probabil cea mai nebună campanie electorală din ultimii 20 de ani, toți ceilalți candidați fiind eclipsați de declarațiile și gesturile omului de afaceri care este și o fostă vedetă de televiziune.

Viziunea lui Trump asupra economiei mondiale este destul de simplistă, dar tocmai asta o face pe înțelesul tuturor. Pe scurt, Trump crede că scopul tuturor străinilor, de la chinezi, la canadieni, și la mexicani, este să aducă la sapă de lemn Statele Unite.

Dacă ar ajunge președinte, Trump a promis că va taxa mai toate produsele de import, ar interzice musulmanilor să călătorească în Statele Unite, și cine știe ce le-ar face mexicanilor pe care pare să-i urască cel mai mult.

În timp ce în America aceste mesaje i-au încăierat efectiv pe cei care sunt pentru Donald Trump cu cei care sunt împotriva lui, Pentagonul și chiar un fost șef al CIA au avertizat că astfel de discursuri sunt de fapt de mare ajutor pentru teroriști, pentru că nu fac altceva decât să le legitimeze acțiunile.

Poate mulți nu l-au recunoscut pe Donald Trump în profilul mai multor foști și viitori candidați din România.

El nu este unic, este candidatul extremist, o combinație incredibilă între Gigi Becali, Vadim Tudor, Traian Băsescu… poate și Dan Diaconescu. Diferența fiind că aceștia s-au luptat și chiar au condus o țară micuță precum România, în timp ce domnul Trump riscă să devină preşedintele Statelor Unite.

Dacă ați fi american, v-ați dori sau nu un președinte precum Donald Trump?

Dar pentru noi, pentru români, credeți că acest tip de președinte va fi mai util decât a fost Barack Obama sau, din contră, mai periculos?