Confidenţialitate

Cutremur în Nepal: Cel puţin 119 morţi şi 100 de răniţi

Cel puţin 119 persoane au murit şi 100 au fost rănite într-un cutremur cu magnitudinea de 5,6 produs într-o regiune îndepărtată din vestul Nepalului, au anunţat sâmbătă dimineaţa autorităţile locale, relatează AFP.

Cutremurul, care s-a produs vineri la ora locală 11.47 (18.02 GMT) la o adâncime de 18 kilometri în districtul slab populat Jumla, a fost resimţit în mai multe oraşe din nordul Indiei, dar şi la New Delhi, la aproape 500 de kilometri.

Epicentrul a fost situat la 42 km sud de Jumla, în apropiere de graniţa cu Tibet, potrivit Institutului american de geofizică US Geological Survey, notează Agerpres.

Districtele Jajarkot şi Rukum West, la sud de epicentru, sunt până acum cele mai afectate din provincia de graniţă Karnali.

Prim-ministrul nepalez Pushpa Kamal şi-a exprimat “profunda tristeţe pentru daunele umane şi fizice cauzate de cutremur”.

Cutremurele sunt frecvente în Nepal, care se află pe o falie geologică majoră, unde placa tectonica indiană se scufundă în placa eurasiatică, formând Himalaya.

În noiembrie 2022, un seism cu magnitudinea 5,6 s-a soldat cu şase morţi în districtul Doti, în apropiere de Jumla.