Confidenţialitate

Curtea Internaţională de Justiţie a ordonat Israelului să ofere „asistenţă umanitară de urgenţă” în Fâşia Gaza în fața pericolului foametei | AUDIO

Curtea Internaţională de Justiţie –  cel mai înalt for judiciar al ONU –  a ordonat Israelului să ofere „asistenţă umanitară de urgenţă” în Fâşia Gaza, în faţa „foametei care se instalează” pe teritoriul palestinian, transmite AFP.

Ordinul publicat ieri răspunde unei cereri adresate Curții la începutul lunii martie de Africa de Sud.

Ordinele Curții Intenaționale de Justiție, care soluţionează litigiile dintre state, sunt obligatorii, dar forul nu are mijloace de a le pune în aplicare.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ordinul este adresat Israelului „în conformitate cu obligaţiile care îi revin în temeiul Convenţiei pentru prevenirea şi pedepsirea crimei de genocid”, precizează Curtea Internaţională de Justiţie.

Forul Națiunilor Unite a observat că „s-au deteriorat şi mai mult condiţiile dezastruoase în care trăiesc palestinienii din Fâşia Gaza”.

Prin urmare, Israelul „trebuie” să asigure „fără întârziere furnizarea nerestricţionată şi la scară largă de către toate părţile interesate a serviciilor de bază şi a asistenţei umanitare necesare de urgenţă” în enclava palestiniană.

Curtea Internaţională de Justiţie mai cere ca asistenţa acordată palestinienilor să fie făcută „prin creşterea capacităţii şi a numărului de puncte de trecere terestre, care ar trebui menținute deschise atât timp cât este necesar”.

Pretoria a salutat decizia ca fiind „importantă”.  „Faptul că moartea palestinienilor nu este cauzată doar de bombardamente şi atacuri la sol, ci şi de boli şi foamete, indică necesitatea de a proteja dreptul acestui grup de a exista”, arată autoritățile din Africa de Sud.

În replică, Israelul a descris drept „scandaloasă” şi „respingătoare din punct de vedere moral” solicitarea Africii de Sud la cea mai înaltă instanţă a ONU pentru noi măsuri de urgenţă în faţa foametei din Gaza.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Guvernul a aprobat o prelungire a plafonării tarifelor RCA pentru încă 3 luni. Președintele COTAR: O falsă aparență de legalitate. E o cacealma | AUDIO