Curtea de Conturi a găsit prejudicii în gestionarea banului public, în Starea de Urgență

Pentru perioada Stării de Urgență, Curtea de Conturi a găsit prejudicii în gestionarea banului public de 38 de milioane de lei. Curtea de Conturi a trimis un raport Parlamentului în care sunt detaliate toate neregulile.

Până la 30 iunie, de la bugetul de stat, bugetele locale și bugetul asigurărilor de șomaj s-au cheltuit 5 miliarde de lei pentru combaterea pandemiei de COVID-19.

Din această sumă, 86% reprezintă plata indemnizației atât celor care le-a suspendat angajatorul contractul, cât și celor ale căror activități au fost întrerupte. 266 de milioane de lei s-au cheltuit pe stocurile medicale de urgență, iar restul fondurilor s-au alocat pentru stimulentul de risc și alte cheltuieli specifice perioadei de urgență.

La finanțarea publică se adaugă donațiile și sponsorizările primite de instituțiile publice, care pe perioada stării de urgență s-au ridicat la 44 milioane de euro.

Curtea de Conturi notează în raportul trimis Parlamentului că abaterile financiar contabile estimate sunt aproape de 700 de milioane de lei, în timp ce prejudiciile sunt de 38 milioane de lei.

Raportul cuprinde și recomandări pentru a îmbunătăți procedurile specifice unei situații de criză, cu impact direct asupra modului de gestionare a banului public după cum declară Mihai Busuioc, președintele Curții de Conturi a României.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS