Curtea de Apel Cluj hotaraste astazi daca il aresteaza sau nu pe presedintele Consiliului Judetean, Horea Uioreanu

Președintele Consiliului Județean Cluj, Horea Uioreanu reţinut aseară de DNA a încasat suma de 452.000 de lei mită de la oamenii de afaceri Vasile Pogăcean și Ioan Bene, reţinuţi şi ei într-un dosar de corupţie.

Uioreanu va fi adus la orele amiezii de procurori la Curtea de Apel cu propunere de arestare pentru 30 de zile.

În dosarul de corupţie care îl priveşte pe Horea Uioreanu procurorii îl acuză pe preşedintele Consiliului Judeţean de luare de mită în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi complicitate la spălare de bani.

Astfel omul de afaceri Vasile Pogăcean i-ar fi dat mită lui Uioreanu pentru a obține lucrări în comunele Fizeşul Gherlii, Câţcău, Iclod și Bonțida. Apoi pentru a încasa repede banii pentru aceste contracte Uioreanu i-a cerut în perioada aprilie 2013-mai 2014 suma de aproape 700.000 de lei, adică 15% din sumele alocate de CJ Cluj pentru contractele derulate de firma Sinai. Firma lui Pogăcean a beneficiat numai în 2013 de alocări totale de peste 3 milioane de lei. În 2014, pe baza aceleiași înțelegeri, Vasile Pogăcean a mai primit contracte de aproape 1,5 milioane de lei, iar omul de afaceri i-a plătit lui Uioreanu cu titlu de mită suma totală de 174.500 lei.

Celălalt om de afaceri reţinut în acest dosar, patronul firmei Napoca, Ioan Bene, care s-a ocupat de lucrările la noua pistă a aeroportului, i-a dat lui Uioreanu ca mită aproape 300.000 de lei. În plus, Bene i-ar fi plătit și un sondaj de 5000 de euro, în campania electorală. În schimbul acestor sume, Ioan Bene ar fi beneficiat de un număr de 24 acte adiţionale care au crescut valoarea contractului de execuție a Pistei Aeroportului Cluj de la 32 de milioane de euro la peste 42 de milioane de euro.

Potrivit avocatei lui Horea Uioreanu, acesta va fi adus la Curtea de Apel unde procurorii vor solicita arestarea sa preventivă.