Confidenţialitate

Curtea de Apel București a respins cererea Turciei de extrădare a jurnalistului Kamil Demirkaya

Un judecător de la Curtea de Apel Bucureşti a respins cererea autorităţilor din Turcia de extrădare a jurnalistului Kamil Demirkaya de la publicaţia “Zaman România”. Decizia a fost luată după aproape un sfert de oră de deliberări, având în vedere că şi Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti s-a opus extrădării jurnalistului.

Instanța a respins cererea pe motiv că nu sunt întrunite condiţiile pentru extrădarea lui Kamil Demirkaya.

Pe numele jurnalistului a fost emis un mandat de extrădare de către autorităţile turce, procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti l-au audiat, au decis să nu-l reţină şi au trimis solicitarea în instanţă.

Pe 6 decembrie, la Curtea de Apel, Kamil Demirkaya a declarat că nu doreşte să fie extrădat în Turcia, deoarece Justiţia de acolo nu funcţionează, iar jurnaliştii şi cadrele didactice sunt “o ţintă”.

Jurnalistul a anunţat că a cerut azil în România iar acuzaţiile care i se aduc de către autorităţile turce i se par “caraghioase”. El a explicat că, oficial, autorităţile din Turcia îl acuză de faptul că a avut pe telefon o aplicaţie (bylock), folosită de susţinătorii predicatorului Fethullah Gulen.

În sala de judecată, Kamil Demirkaya a explicat că în anul 1992 a plecat din Turcia, ocupându-se de activităţi educaţionale în străinătate, printre care şase ani în Republica Moldova (1997 – 2003), unde a fost director la o unitate de învăţământ, după care a condus redacţia ziarului “Zaman” din Bulgaria (2003 – 2011), întorcându-se apoi în Turcia, unde s-a pensionat. În august 2016, a venit în România, fiind şeful ziarului “Zaman România”, notează Agerpres.

Publicaţia “Zaman România” susţine că autorităţile turce au emis un mandat de extrădare la ordinul preşedintelui Turciei, Recep Erdogan.