Confidenţialitate

Curtea Constituţională spaniolă anulează declaraţia de independenţă a Cataloniei

Curtea Constituţională spaniolă a anulat miercuri declaraţia unilaterală de independenţă a Cataloniei, adoptată de la 27 octombrie de Parlamentul regional, a anunţat o purtătoare de cuvânt, relatează AFP.

Curtea a luat această decizie în timp ce separatişti blocau drumuri şi au oprit trenuri de navetişti în regiunea din nord-estul ţării, în cadrul unei greve generale, în semn de protest faţă de încarcerarea unor foşti membri ai Guvernului catalan destituit şi unor activişti, în urma proclamării unei „republici catalane”.

Curtea a suspendat declaraţia de independenţă luna trecută, pentru a-i examina legalitatea, la cererea Guvernului spaniol.

Proclamarea prin vot a „republicii catalane” independente a fost boicotată în Parlamentul regional de partidele de opoziţie.

Declaraţia de independenţă a fost adoptată cu 70 la 10 din cele 135 de voturi în Legislativul catalan în baza referendumului interzis de la 1 octombrie.

Guvernul conservator al lui Mariano Rajoy a destituit Guvernul separatist al lui Carles Puigdemont, a dizolvat Parlamentul regional, a plasat Catalonia sub tutelă şi a convocat alegeri regionale la 21 decembrie.