Curtea Constituțională respinge sesizarea privind alegerile locale. Primarii vor fi aleși într-un singur tur

Judecătorii de la Curtea Constituțională au respins sesizarea privind alegerile locale. Primarii vor fi aleși într-un singur tur de scrutin.

Legea privind alegerile locale a fost contestată la Curtea Constituțională de jurnalistul Liviu Avram.

Acesta a depus două sesizări: una se referea la numărul de semnături minime cu care poate candida o persoană. Aceasta a fost respinsă de CCR. În a doua sesizare, Liviu Avram contesta alegerea primarilor în tr-un singur tur, dar aceasta nu a fost analizată de judecători.

Președintele Curții Constituționale, Augustin Zegrean, a declarat că ”s-a respins articolul 50 ca neîntemeiat pentru că nu s-a adus niciun argument care să justifice schimbarea practicii CCR în domeniu. Este o practica vastă în această privinţă. Dintotdeauna, Curtea a spus că este rolul Parlamentului să stabilească legea electorală, modalităţile, semnături, fără semnături. De altfel, şi Comisia de la Veneţia spune că nu este nicio problemă, nu se încalcă dreptul de a alege sau de a fi ales prin faptul că se condiţionează de existenţa unor semnături”.

El a explicat că a fost respinsă și sesizarea privind articolul 101 pentru că acest articol nu are legătură cu cauza depusă judecăţii. ”În acest dosar se judecă posibilitatea autorului excepţiei de a candida sau nu în funcţie de semnăturile pe care trebuia să le depună. Deci, nu se judecă legea electorală în ansamblul său”, a subliniat președintele CCR.

Întrebat dacă alegerile din 5 iunie se vor organiza într-un singur tur, Zegrean a afirmat că din punctul de vedere al CCR acestea rămân într-un singur tur.

”Curtea Constituţională tocmai s-a pronunţat astăzi, nu cred că mâine vom schimba. Mai avem încă 30 de dosare venite până astăzi cam cu acelaşi obiect, dar sigur nu vom schimba practica de azi până mâine”, a precizat Zegrean.

Liviu Avram a declarat la intrarea la CCR că dacă primarii vor fi aleși într-un singur tur, atunci ei vor fi nereprezentativi, mai ales că pot ajunge să conducă localitățile chiar și cu 20 la sută dintre voturi.

 

 

Așadar, românii vor fi chemați la urne o singură dată, pe 5 iunie, pentru a-și alege primarii.


 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS