Confidenţialitate

Curtea Constituțională dezbate sesizarile la OUG privind plagiatul

Curtea Constituţională dezbate miercuri două sesizări privind OUG pe tema doctoratelor şi a plagiatelor, una depusă de Guvern, iar alta de parlamentarii PNL. Sunt ridicate probleme de constituționalitate cu privire la modul în care legea a trecut de Parlament, dar și privind modificările aduse de parlamentari.
Textul Ordonanței a fost modificat de parlamentari în două rânduri: o dată după ce Ordonanţa a ajuns în Parlament, iar a doua oară după ce preşedintele Klaus Iohannis a retrimis-o spre reexaminare celor două Camere.

PNL a anunțat că sesizarea din partea sa ține de nerespectarea regulamentului la adoptarea în plen a OUG
În octombrie, senatorii au respins cu 90 de voturi ”pentru” cererea de reexaminare privind Legea de adoptare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului privind plagiatul. Astfel, acordarea sau retragerea titlului de doctor va fi făcută de Senatul universităţilor, nu de ministrul Educaţiei, CNATDCU rămânând o instanţă de recurs.

În ceea ce priveşte renunţarea voluntară la titlul de doctor, Ordonanța nu “clarifică statutul lucrării de doctorat, odată cu renunţarea autorului acesteia la titlul de doctor şi nici efectele ce se vor produce în planul raporturilor de muncă”, spunea președintele Klaus Iohannis.