Confidenţialitate

Curtea Constituţională a Spaniei condiţionează reînvestirea lui Carles Puigdemont în Catalonia

Curtea Constituţională a Spaniei condiţionează învestirea ca şef al executivului catalan a lui Carles Puigdemont, autoexilat în Belgia.

Curtea Constituţională a decis în unanimitate să suspende preventiv învestirea lui Puigdemont, cu excepţia cazului în care el se prezintă personal la parlamentul regional (care se ocupă de această învestire), având în prealabil asupra lui o autorizaţie judiciară“.

Şedinţa de învestire este prevăzută marţi în plenul parlamentului de la Barcelona.

Magistraţii consideră esenţial ca Puigdemont să fie prezent personal în faţa Camerei şi să obţină în prealabil o autorizaţie din partea judecătorului însărcinat cu urmărirea penală în dosarul pentru rebeliune şi răzvrătire care îl vizează“, a precizat Curtea.

Dezbaterea şi votul de învestire (…) nu se vor putea desfăşura prin intermediul mijloacelor telematice sau prin procură la un alt parlamentar“, a ordonat Curtea.

Carles Puigdemont dorea să fie învestit prin videoconferinţă sau fiind reprezentat de un alt deputat.

Guvernul spaniol, care nu este de acord cu o independență a Cataloniei,  a decis vineri să facă apel la Curtea Constituţională pentru a contesta desemnarea lui Carles Puigdemont drept singur candidat la conducerea regiunii.

 

Puigdemont a fost demis din funcţia de lider al Cataloniei de guvernul de la Madrid în octombrie, după ce a organizat un referendum şi a declarat unilateral independenţa regiunii. Ulterior, a fugit în Belgia, după ce a fost inculpat în Spania pentru ‘rebeliune’ şi ‘răzvrătire’, iar Madridul a preluat controlul asupra regiunii.