Curtea Constituţională a Germaniei decide miercuri soarta euro

Cei opt judecători se vor pronunța asupra compatibilităţii fondului de urgenţă al zonei euro cu constituţia Germaniei, un element crucial în planurile anticriză propuse de liderii europeni.

Dezbaterea vizează compatibilitatea Mecanismului European de Stabilitate şi a pactului fiscal încheiat la începutul acestui an de liderii europeni cu constituţia Germaniei.

Decizia judecătorilor va fi urmărită ‘cu sufletul la gură’ de investitorii de pe burse, pieţele de obligaţiuni şi pieţele valutare, dar şi de lideri politici din Germania, Europa şi întreaga lume.

O decizie nefavorabilă poate conduce chiar la căderea guvernului de la Berlin, scrie cotidianul The Guardian.

Respingerea celor două proiecte europene de către judecătorii germani ar declanşa haosul pe pieţele financiare şi ar pune sub semnul întrebării existenţa monedei unice europene.

Hotărârea este ultimul aviz necesar pentru funcţionarea Mecanismului European de Stabilitate şi pentru ratificarea pactului fiscal.

Un sondaj publicat săptămâna pe site-ul Spiegel Online arată că 54% dintre nemți sunt în favoarea blocării celor două proiecte europene de către curtea constituțională germană. Acest lucru reflectă nemulţumirea populaţiei faţă de banii investiţi de stat în programele de finanţare externă acordate statelor de la periferia zonei euro.