Confidenţialitate

Cursa pentru șefia NATO: Marile state occidentale se strâng în jurul lui Mark Rutte | AUDIO

Președintele Klaus Iohannis pare tot mai singur în cursa pentru șefia NATO, în timp ce presa olandeză scrie că marile state occidentale se strâng în jurul premierului olandez, și el candidat la funcția de secretar general. De altfel, ambasadoarea americană la NATO a declarat foarte clar că Statele Unite îl susțin pe Mark Rutte.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„ SUA îl sprijină pe Mark Rutte ca secretar general” – a declarat Ambasadoarea americană la NATO, Julianne Smith, reluând, de fapt, poziția deja cunoscută a Statelor Unite.

Oficialul american a adăugat, însă, – cităm – „Dar avem, de asemenea, un respect profund pentru prietenul nostru, președintele Iohannis, pentru că a acceptat această provocare”.

În aceeași zi, premierul Estoniei, Kaja Kallas, a anunțat sprijinul său pentru Mark Rutte.

Iar De Telegraaf – principalul ziar olandez – scrie că numărul susținătorilor lui Rutte ar fi acum estimat la 28 de aliați. Și că ar mai trebui convinse încă patru state membre NATO.

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a subliniat, însă, într-un discurs cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la intrarea României în NATO, importanța candidaturii lui Klaus Iohannis la șefia Alianței Nord Atlantice.

„Anunțul candidaturii președintelui Klaus Iohannis pentru funcția de secretar general al NATO trebuie privit ca un demers al României pe care toți trebuie să-l susținem ca expresie a rolului crucial pe care îl joacă țara noastră astăzi”, a spus Nicolae Ciucă.

Klaus Iohannis s-ar putea bucura de susținerea Ungariei și a statelor din flancul Estic. Poate și de a Turciei.

Pentru alegerea secretarului general al NATO este nevoie, însă, de consens şi unanimitate.

Sursa foto: Facebook / Klaus Iohannis

Citește și: Costin Ciobanu analizează candidații la Primăria Capitalei – Cristian Popescu Piedone și Cătălin Cîrstoiu | VIDEO