Cupa Mondiala incepe cu violente in Brazilia si tensiuni la FIFA

Brazilienii manifesteaza in strada la Sao Paulo iar Platini nu-l mai vrea pe Blatter in fruntea fotbalului

Campionatul Mondial de fotbal incepe in Brazilia cu o multime de probleme organizatorice grave, iar in interiorul FIFA au loc framantari. Presedintele UEFA, Michel Platini a anuntat in premiera ca nu il mai sustine pe Joseph Blatter pentru un nou mandat. Dupa ce s-a lasat sprijinit de acesta cand a devenit seful organizatiei continentale a ‘sportului rege’, francezul spune acum raspicat ca fotbalul mondial are nevoie de un ‘suflu nou’. Cu toate astea, oficialii FIFA sunt convinsi ca Sepp Blatter va fi inca odata presedinte dupa alegerile de anul viitor.

Secretarul general Jerome Valcke declara pentru Agentia France Presse ca elvetianul in varsta de 78 de ani nu va avea rival nici pentru cel de-al 5-lea mandat, chiar daca la congresul de ieri de la Sao Paulo, n-a mai fost aplaudat cu entuziasm. Singurul sau adversar oficial pana acum este un fost secretar general adjunct al forului: francezul Jerome Champagne. Amintim, la reuniunea din Brazilia, presedintele federatiei olandeze i-a cerut public lui Blatter sa nu mai candideze fiindca FIFA a fost macinata de scandaluri de coruptie in ultimii ani. Unul dintre ele ar fi cel al alegerii Qatarului ca gazda a Mondialului din 2022 – unde sunt dovezi clare de mituire a unor votanti. Deasemenea, Brazilia este zilele acestea framantata de manifestari violente pe strazi, populatia nefiind de acord cu cheltuielile imense alocate de stat pentru organizarea unei Cupe Mondiale, in timp ce multe zone ale tarii se zbat in saracie. FIFA este acuzata fatis de ‘jaf la drumul mare’, fiindca desi este – teoretic, o organizatie non-profit, are in conturi peste un miliard de euro. Practic in aceste conturi intra aproape toti banii incasati la Cupa Mondiala in timp ce tarile-gazda nu isi acopera rareori cheltuielile. Multe dintre investitiile in infrastructura sunt criticate si ironizate de presa internationala, cum ar fi stadionul din Manaus, construit in mijlocul junglei amazoniene si la care accesul se face foarte greu.

Deasemenea, in zona nu exista nicio echipa care sa il foloseasca mai apoi. Cheltuielile de organizare depasesc 11 miliarde de euro, bani din fonduri publice, de aceea manifestantii au blocat joi accesul catre arena ‘Corinthians’, iar Politia a folosit gaze lacrimogene si gloante de cauciuc pentru a dispersa multimea. Conform estimarilor, cele 64 de infruntari ale Cupei Mondiale vor avea in tribunele celor 12 stadioane, aproape 3 milioane si jumatate de spectatori.