Cupa Mondială de Vâjthaţ 2016: Australia, marea câştigătoare

Australia a câştigat ediţia din 2016 a Cupei Mondiale de Vâjthaţ (Quidditch), un sport inspirat din franciza ”Harry Potter”, informează Reuters.

Finala acestei competiţii insolite s-a desfăşurat la Frankfurt, pe 24 iulie, între echipele Australiei şi Statelor Unite. Primul loc a revenit Australiei, care a învins naţionala americană cu scorul de 150 la 130. Pe locul al treilea s-a clasat Marea Britanie. 

Competiţia a fost organizată de Asociaţia Internaţională a jucătorilor de Quidditch.

Quidditch, jucat de tineri vrăjitori şi vrăjitoare în romanele scrise de J.K. Rowling în seria ”Harry Potter”, este jucat în viaţa reală de concurenţi care aleargă, cu mături între picioare, pe un teren dreptunghiular.

Pentru a înscrie puncte, jucătorii trebuie să arunce o minge prin inelele din poarta echipei adverse, în timp ce urmăresc abila şi înşelătoarea ”hoţoaică aurie”, reprezentată de o bilă zburătoare aurie în cărţile şi filmele ”Harry Potter” şi de un jucător special, care agită o minge de tenis ascunsă într-o şosetă.

Vâjthaţ a fost adaptat într-un sport real în anul 2005 de studenţii de la Middlebury College din Vermont. 

De atunci, acest sport inedit s-a răspândit în câteva zeci de ţări şi este practicat în prezent de peste 700 de echipe, în principal în Statele Unite şi Europa, afiliate cel mai adesea unor licee şi universităţi.

Foto: International Quidditch Association / Facebook