Confidenţialitate

“Cumințenia Pământului” va fi mutată la MNAR

Ministrul Culturii, Corina Șuteu, a anunțat miercuri, 19 octombrie, pe pagina sa de Facebook că sculptura “Cumințenia Pământului” a lui Constantin Brâncuși va fi mutată până la finalul lunii octombrie la Muzeul Național de Artă al României (MNAR).

Decizia a fost luată în urma “argumentelor Consiliul Științific de la MNAR” transmise miercuri Ministerului Culturii, “a consultărilor și discuțiilor purtate cu experți din domeniu în ultima săptămână, dar și a faptului că mutarea la Muzeul Satului așa cum a fost intenționată ridică o serie de probleme tehnice de reconfigurare a spațiului care nu pot fi rezolvate în intervalul stabilit”, potrivit mesajului publicat de Corina Șuteu pe Facebook.

Părerea acesteia este, în continuare, că din punctul de vedere al strategiei de promovare, Muzeul Satului ar fi fost o alegere bună, dar, potrivit declaraţiei sale, nu a putut ignora motivele enumerate mei sus: “Reafirm convingerea mea personală că dialogul între spațiul muzeal dedicat satului și această operă a lui Brâncuși, icoană a modernității, ar putea reprezenta o abordare dinamică, interactivă și originală. Nu pot să ignor însă amploarea reacțiilor venite din domeniul legitim al expertizei muzeale”.

Duminica, 16 octombrie, Corina Șuteu anunța că sculptura ar urma să va fi găzduită de Muzeul Satului “Dimitrie Gusti” într-o primă fază, urmând ca lucrarea să fie itinerantă în țară și să fie expusă în muzee de artă, galerii etc.

În cadrul campaniei naționale “Brâncuși e al meu”, care s-a încheiat la 30 septembrie, din cei şase milioane de euro s-au strâns prin subscripție publică 1.273.668 de euro. “Cumințenia Pământului” va fi achiziționată prin completarea sumei necesare de către Guvernul României prin bugetul Ministerului Culturii, astfel încât lucrarea să rămână în circuitul public și accesul la patrimoniul cultural național să nu fie îngrădit – potrivit unui comunicat din 12 octombrie.

Tot atunci Ministerul Culturii a anunțat constituirea Fondului Brâncuși, ce va avea ca scop achiziționarea operelor de artă contemporană și a celor ce aparțin tezaurului patrimoniului cultural național.

Fondul Brâncuși va fi gestionat de către Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), instituție publică aflată în subordinea Ministerului Culturii, și va permite la rândul său atât donații individuale, cât și donații din partea companiilor sau a altor organizații.