Confidenţialitate

Cum vi se pare propunerea guvernului pentru închiderea rapidă a creditelor în valută pe care populația României le are, indiferent că sunt în franci elvețieni, euro sau dolari?

Guvernul a prezentat Parlamentului un proiect de lege ce ar trebui să ducă la închiderea rapidă a creditelor în valută pe care populația României le are, indiferent că sunt în franci elvețieni, euro sau dolari.

Proiectul gândit de cei de la ministerul de Finanțe propune pe de o parte băncilor o garanție de stat de 50% pentru creditul cetățeanului Popescu, cu condiția acordării unei reduceri cu 15% a soldului pe care acest cetățean îl mai are de plată către bancă și, foarte important, cu condiția ca banca să refinanțeze pe lei creditul lui Popescu.

Exemplu: Popescu mai are de plată 10 mii de euro, banca îi dă un credit de 37 de mii 400 de lei, care ar echivala un sold de 8500 de euro și suportă ea, banca, pierderea de 1500 de lei din cât mai avea Popescu de dat. Interesant, nu-i așa?

Desigur, trebuie să vrea și Popescu acest lucru, iar dacă vă întrebați de ce Popescu n-ar vrea, o să vă dau alte exemple.

Pentru un Ionescu ce ar avea credit în euro, avantajul este indubitabil, nu-l mai discutăm.
Dar dacă Georgescu a luat un credit în franci, iar francul a crescut cu 70%, o reducere a soldului cu 15% s-ar putea să i se pară puțin.

Dar ce-ar fi să îl luăm în discuție pe cetățeanul Vasilescu (pură coincidență…nu vă gândiți la cineva anume) care a făcut credit în lei, precaut fiind să nu se frigă cu valuta, și care nu beneficiază nicicum de acest proiect guvernamental.
N-ar fi corect să i se reducă și lui soldul? Dacă toate creditele din România se reduc cu 15% dau băncile faliment. Impactul ar fi cam de 17 miliarde de euro… deci o nebunie.
Iată trei situații diferite, din care cetățenii cu credite ar putea fi unii foarte mulțumiți, alții destul de nemulțumiți, iar alții frustrați că nu-i bagă nimeni în seamă.

Cum vi se pare acum propunerea guvernului? Bună? Proastă? Sau poate era mai bine ca guvernul să nu se bage în această poveste?

Puteţi asculta LIVE România în Direct şi online, la adresa www.europafm.ro/live. Moise Guran vă invită să vă exprimaţi opinia şi să o faceţi auzită în întreaga ţară sunând la numărul de telefon 0372.069.599 sau comentând direct aici!

https://soundcloud.com/europafmromania/romania-in-direct-inchiderea-rapida-a-creditelor-in-valuta-06102015