Confidenţialitate

Cum va arăta anul școlar 2022 – 2023. Cursurile încep pe 5 septembrie, prima vacanță la final de octombrie, 16 iunie, ultima zi de școală | AUDIO

Noi schimbări pentru elevii români. Ministrul educției Sorin Cîmpeanu a prezentat structura anului școlar viitor, 2022-2023, când anul școlar va fi împărțit în „module de învățare”, în loc de clasicele semestre.

Vor fi și mai multe vacanțe, iar anul școlar va începe pe 5 septembrie. Ministrul Sorin Cîmpeanu spune că va exista și o vacanță în toamnă pentru toți elevii:

„Propunerea agreată a fost ca școala să înceapă pe 5 septembrie, cu un prim modul de învățare. După o perioadă de câteva săptămâni, în data de 24 octombrie, elevii ar urma să intre în vacanță, 24 – 30 octombrie să fie prima vacanță, o vacanță care să fie acordată tuturor elevilor și preșcolarilor în egală măsură. După această vacanță de la finele lunii octombrie, urmează modulul 2 de învățare, care se va derula până în preajma sărbătorilor de iarnă, după care va fi cea de-a doua vacanță, 23 decembrie până pe 8 ianuarie.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Elevii vor avea vacanțe și în lunile februarie și aprilie. Anul școlar se va înccheia pe 16 iunie:

„Urmează modulul 3, care ar începe în data de 9 ianuarie și, în premieră, acest modul se va derula până în luna februarie, când vom avea cea de-a treia vacanță, care ar putea fi acordată în a doua săptămână a lunii februarie, în a treia sau în a patra săptămână a lunii februarie, la decizia fiecărui inspectorat școlar județean. După vacanța din luna februarie ar urma să înceapă al patrulea modul, care se va derula până în preajma sărbătorilor pascale și mă refer aici și la cele catolice și la cele ortodoxe. Mai exact, vacanța ar urma să fie organizată în perioada 8 – 23 aprilie. După această vacanță urmează modulul 5 și ultimul, care se derulează până în data de 16 iunie.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În ceea ce privește tezele semestriale, acestea ar putea dispărea din programa școlară, spune ministrul Cîmpeanu:

„Având în vedere această structură a anului școlar, care se bazează pe cele 5 module de învățare alternate cu perioade de rapaos, intenționăm să revizuim regulamentul de organizare și funcționare din învățământul preuniversitaer, în sensul renunțării la obligativitatea acestor teze semestriale.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Dacă până acum existau medii încheiat la finalul fiecărui semestru, din noul an școlar acestea ar putea dispărea. Sorin Cîmpeanu:

„Sigur vom avea medii la finalul anului școlar, mediile încheiate la final de semestru aș vrea să vă atrag atenția asupra faptului că nu au avut nici relevanță și nici nu au fost folosite. Deci, se va da libertate profesorilor să-și organizeze evaluările pe parcurs.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Din anul școlar viitor va fi introdus și programul „Săptămâna Verde”, pe lângă deja existenta „Școala altfel”. Ambele proiecte ar trebui să aibă loc în primăvară.