Confidenţialitate

Cum sună un turbo defect și ce trebuie să faci? (P)

Atunci când mașina ta începe să facă zgomote, vrei să știi exact ce se întâmplă și de ce. Motivul pentru care poți auzite sunete ciudate în timp ce conduci sunt multe, însă una din principalele cauze ar putea fi turbina defectă.

Află în continuare cum sună o turbină defectă și ce ar trebui să faci imediat ce sesizezi asta.

Din ce motive ar putea turbina să scoată sunete

Rolul unei turbine auto este de furniza mai mult aer provenit din gazele de eșapament către motor, pentru ca acesta să aibă mai multă putere. Pentru ca asta să se poată întâmpla, la nivelul turbinei se pun în mișcare mai multe elemente, precum roțile ei și axul. Așadar, turbina funcționează la viteze incredibil de mari, până la 250.000 rpm și la presiuni și temperaturi uriașe.

Chiar dacă întregul proces nu este chiar silențios, zgomotul se diversifică și intensifică atunci când se produc anumite defecțiuni. Așadar, dacă începi să auzi un zgomot puternic, asemănător cu un burghiu de dentist sau cu o sirenă de poliție, acesta ar putea fi un potențial simptom de defecțiune a turbinei.

Defecțiunile ce apar la nivelul turbinei se produc în general din cauza unei lubrifieri necorespunzătoare a motorului sau din cauza aspirării unor obiecte străine în instalație. În acest caz, defecțiunea nu este una permanentă, ci se poate rezolva printr-un proces standard de recondiționare turbo.

Care sunt sunetele care semnalează o defecțiune a turbinei  

În mod normal, motorul scoate un sunet specific pe măsură ce accelerezi iar zgomotul ascuțit al turbinei crește pe măsură ce crește și turația. Acesta este produs de compresorul turbosuflantei când se atinge pragul de supraalimentare și este considerat un zgomot normal. Dar care sunt sunetele anormale:

  1. Zgomote care pot apărea din cauza unor fisuri ale furtunurilor sau garnituri neetanșate 

De regulă, acestea sunt provocate de  scurgerea gazelor de eșapament sau a uleiului printr-o fisură ce trebuie reparată. Pe măsură ce defecțiunea devine mai gravă, zgomotul se va înrăutăți. Dacă sesizezi un sunet asemănător cu un vuiet venit din partea motorului, ar trebui să chemi un mecanic profesionist pentru a arunca o privire sub capotă.

  1. Zgomote de „troncănit” din cauza unor componente rupte

Adesea, turbina defectă va scoate un zgomot puternic și distinctiv atunci când este sub presiune dacă roata compresorului este deteriorată. Așadar, dacă începi să auzi un sunete de piese care se încalecă sau se lovesc între ele, turbina ar trebui dezasamblată pentru a-i fi verificat interiorul.   

Alte tipuri de zgomote:

  • Sunetul de sirenă produs din cauza sistemului de admisie a motorului sau din cauza defectării intercooler-ului;
  • Supraalimentarea cu aer cald.

Așadar, chiar dacă toate turbinele produc un anumit nivel de zgomot, dacă sunetul devine mai puternic, mai sesizabil sau se schimbă în vreun fel, ar putea fi un simptom de defecțiune. Oricare ar fi cauza, cel mai bine este să mergi la un mecanic sau tehnician avizat cât mai curând posibil. Zgomotul nu se va îmbunătăți de la sine și cu cât amâni mai mult situația, cu atât se va agrava mai mult și va deveni mai scump de reparat.

Foto: freepik.com