Confidenţialitate

Cum șofăm corect iarna – VIDEO

Iarna ne pune nervii la încercare de cele mai multe ori și, probabil, nu o data s-a întâmplat să fim nevoiți să facem schimb de polițe RCA cu ceilalți șoferi din cauză că nu am frânat la timp sau că mașina a alunecat pe străduțele înzăpezite.

Foarte mulți șoferi consideră că sunt în siguranță dacă au pneuri de iarnă și se află pe un drum uscat, ceea ce este fals, condusul pe timp de iarnă fiind mult mai pretențios decât simpla echipare a mașinii cu penuri adecvate.

Chiar dacă aveți cauciucuri de iarnă și asfaltul nu este umed, aderența este mult mai scăzută decât vara și de aceea trebuie să fim prudenți chiar dacă mașina este echipată corespunzător.

Împreună cu testeperoti.ro am ales o Dacia Logan, pentru că este una dintre cele mai des întâlnite mașini pe străzile orașelor românești.

Iccio Maurizio – pilot în raliul Paris-Dakar pentru uzina SsangYong între 1992-1996 și participant la multe alte competiții internaționale de raliuri tot-teren, iar mai nou preparator de mașini de competiție, este cel care explică în tutorialul video cum șofăm corect iarna.

După cum explică și Iccio Maurizio, plecarea dintr-un loc înzăpezit se va face uşor, nu se bruschează maşina, iar motorul trebuie turat puţin.

În cazul în care dați de zăpadă abundentă sau îngheţată, este necesară montarea lanţurilor de iarnă. La maşinile cu sistem antiderapaj ASR, acesta trebuie decuplat pentru a putea porni de pe carosabilul alunecos sau acoperit cu zăpadă, deoarece sistemul comandă frânarea roţilor şi “taie” acceleraţia dacă sesizează tendinţa de derapaj.

Cum cele mai multe maşini sunt dotate acum cu ABS (Antilock Braking System), sistem care ajută conducătorul auto să menţină controlul direcţiei şi să împiedice vehiculul să derapeze în timpul frânării, trebuie să țineți cont că atunci când intervine acest sitem trebuie să apăsăm ferm şi continuu pe frână, nu să lăsăm pedala liberă.