Confidenţialitate

Cum se face Botezul Cailor – GALERIE FOTO

Sute de oameni s-au adunat în Zimnicea, la Slătioara, din Județul Olt, dar și în alte localități din țară pentru un obicei românesc cu tradiție: botezul cailor în dimineața zilei de 6 ianuarie. Fotograful Octav Drăgan a urmărit obiceiul în satul Pietroșani, Comuna Puchenii Mari.

Dacă în așezările urbane întregul ceremonial a avut loc în centrul orașului, în satul Pietroșani s-a desfășurat în câmp, în apropierea cimitirului local, într-un aer de primăvară, neobișnuit pentru ianuarie, urmând ceremonialul tradițional.

Tradiţia Botezului Cailor, obicei interzis de autorităţile comuniste, s-a reluat în anii 90. De obicei, preoţi botează animalele şi pe stăpânii lor, apoi au loc diferite jocuri sau concursuri în care vedetele sunt caii.

Nu sunt singurele locuri din țară unde pe 6 ianuarie se face și Botezul Cailor. Unele municipalități au găsit diferite motive să elimine din ceremonialul zilei partea aceasta, cum a fost de exemplu primăria din Călăraşi care a organizeat, şi în acest an, Sărbătoarea Bobotezei, dar din program au fost excluse parada atelajelor şi botezul cailor, aşa cum se obişnuia.