Confidenţialitate

Cum îi afectează Brexit pe românii care vor să studieze în Regatul Unit

Au mai rămas patru zile până când Marea Britanie va divorța de Uniunea Europeană. Cum se schimbă lucrurile pentru cei care vor să studieze în Regatul Unit după 1 februarie?

Dacă vrei să studiezi la Oxford, Cambridge, London school of Economics sau Universitatea din Manchester, ar trebui să știi că te poți înscrie ca şi până acum, chiar şi după 1 februarie.

De fapt, regulile rămân aceleaşi până la finalul acestui an, când perioada de tranziție de după Brexit se încheie. În acest timp, poţi chiar să primești și bursă din partea autorităților britanice pe parcursul studiilor.

Dacă mergi la o universitate britanică în anul universitar următor și nu ai deja cinci ani de ședere în Marea Britanie, trebuie te înscrii până la 30 iunie 2021 în Sistemul special creat pentru obţinerea statutului de ședere. Vei urma aceiași pași ca și cei care vor să muncească în Regatul Unit.

Vezi aici cum poți aplica pentru statut

Dacă obţii statutul, îţi vei păstra drepturile pe care le ai şi în prezent ca student din UE și vei plăti aceleași taxe ca și până acum. Beneficiezi totodată şi de acces la sistemul medical britanic.

Ce se va întâmpla din anul universitar următor? Din 2021 încolo? Este neclar acum.

Guvernul de la Londra promite să mențină sistemul cât mai simplu și accesibil.

Viitorul programului Erasmus în Marea Britanie este însă incert. Parlamentarii au respins recent negocierile pentru prelungirea programului și după Brexit. Există însă o petiţie, semnată de peste 40 de mii de persoane care cer Guvernului de la Londra să continue programul, iar studenții europeni să poată merge în continuare să studieze timp de câteva luni în Marea Britanie.

Vezi aici cronologia celor mai importante evenimente care au condus la Brexit.