Confidenţialitate

Cum să alegi un sistem fotovoltaic potrivit nevoilor tale | AUDIO

Energia solară devine tot mai populară ca sursă de energie regenerabilă, iar mulți dintre noi consideră achiziționarea unui sistem fotovoltaic o opțiune din ce în ce mai viabilă.

Instalarea unui sistem fotovoltaic poate aduce numeroase beneficii, precum economii semnificative la facturile de energie electrică și reducerea impactului asupra mediului. Cu toate acestea, alegerea unui sistem fotovoltaic potrivit poate fi o sarcină complexă, în special pentru cei care nu sunt familiarizați cu tehnologia.

Primul pas în alegerea unui sistem fotovoltaic este să evaluezi consumul tău de energie. Cu cât consumul este mai mare, cu atât va trebui să instalezi un sistem mai mare. Analizează facturile de energie electrică pentru a determina câtă energie consumă locuința ta lunar si vei sti astfel să dimensionezi sistemul fotovoltaic corespunzător.

Să presupunem că pentru locuința ta, consumi lunar 300 kWh. Împarți energia consumată lunar la 30 de zile și afli media zilnică de consum, în cazul de față fiind de aprox. 10 kWh. Acest necesar zilnic îl împarți apoi la un coeficient – 3.3 (media zilnică anuală) și afli puterea instalată care este de 3 kW sau 3000 W. Dacă ai în vedere un panou de 415 W, vei avea nevoie de 8 panouri solare.

Există mai multe tipuri de panouri solare disponibile, iar alegerea potrivită depinde de nevoile și bugetul tău. Panourile solare monocristaline sunt cele mai eficiente, dar și cele mai scumpe. Panourile policristaline sunt mai accesibile ca preț, iar panourile subțiri și panourile bifaciale sunt alternative interesante. Analizează avantajele și dezavantajele fiecărui tip și consultă un specialist pentru a te asigura că alegi varianta cea mai potrivită pentru tine.

Localizarea și orientarea acoperișului sunt factori critici în determinarea eficienței sistemului fotovoltaic. Este important să ai o expunere adecvată la soare pe parcursul zilei. Acoperișul ar trebui să fie neumbrit și să aibă o orientare spre sud, pentru a maximiza captarea radiației solare. Dacă acoperișul nu îndeplinește aceste cerințe, poți lua în considerare amplasarea panourilor solare în alte zone ale proprietății tale.

Atunci când alegi un sistem fotovoltaic, este important să acorzi atenție calității componentelor și să verifici garanțiile oferite de producători. Verifică reputația și experiența companiei producătoare, precum și garanțiile oferite pentru panouri solare, invertor și alte componente ale sistemului. Investiția în echipamente de calitate superioară și garanții extinse te va asigura că sistemul tău fotovoltaic va funcționa eficient și fiabil pe termen lung.

În plus, calitatea lucrării de instalare este crucială pentru performanța și durabilitatea sistemului fotovoltaic. Este recomandat să alegi un instalator calificat, cu experiență și cu referințe pozitive. Verifică certificările și licențele acestuia și asigură-te că respectă toate normele și standardele de siguranță.

Mare atenție la prețul sistemului fotovoltaic pe care îl alegi. De cele mai multe ori, o calitate scăzută este asociată cu un preț mic. Chiar dacă te gândești că poți economisi bani în momentul achiziției, există riscul ca pe termen lung sistemul tău fotovoltaic să nu mai funcționeze sau să nu mai producă energie la capacitatea lui maximă.

Mai mult decât atât, prețul nu ar trebui să mai reprezinte o problemă având în vedere că în piață există opțiuni de finanțare, direct la instalator sau prin programe guvernamentale. Casa Verde Fotovoltaice este un astfel de program, prin care aplicanții pot beneficia de un grant de 20.000 lei ce poate acoperi până la 90% din costurile totale ale sistemului fotovoltaic achiziționat.

Pe 19 mai s-a deschis sesiunea pentru 2023, în cadrul căreia se oferă peste 80.000 de subvenții, iar E.ON este unul dintre instalatorii care a făcut toate demersurile necesare pentru a deveni instalator validat AFM.

Pe lângă vasta experiență în domeniul energiei și reputația solidă în industrie, E.ON oferă o soluție la cheie. Experții tehnici autorizați E.ON se ocupă de toate etapele procesului, de la evaluare și elaborare de proiect, până la obținerea documentației necesare, instalare și mentenanță. Vizita expertului tehnic, măsurătorile și verificările sistemului și instalației electrice sunt incluse pe întreaga durată a contractului.

Pentru mai multe detalii sau pentru solicitarea unei oferte personalizate, cei ce sunt interesați pot intra pe eon.ro.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.