Confidenţialitate

Cum reușește Israelul să iasă din valul patru al pandemiei de COVID. Ce strategie au adoptat autoritățile

Israelul se îndreaptă spre ieşirea din valul patru al pandemiei. În faţa numărului crescut de cazuri provocat de varianta Delta şi de diminuarea în timp a imunității oferite de schema iniţială de vaccinare, guvernul israelian a decis să nu aplice restricţii antiepidemice severe, susţinând în schimb campania de vaccinare cu a treia doză.

Strategia adoptată de autoritățile din Israel pentru a depăși valul patru al pandemiei de coronavirus

La sfârşitul lunii iulie, fără a aştepta opiniile organismelor internaţionale sau ale autorităţilor sanitare din Statele Unite şi Uniunea Europeană, Israelul a aprobat administrarea celei de-a treia doze de vaccin Pfizer persoanelor cu vârste de peste 60 de ani.

Campania a fost extinsă apoi progresiv la restul populaţiei. În două luni şi jumătate au fost vaccinate cu a treia doză 3,7 milioane de persoane, din populaţia totală de circa 9,3 milioane.

Iar de la un vârf de infectări cu circa 11.000 de cazuri zilnice la începutul lunii septembrie, Israelul a ajuns acum la circa 2.300 de noi cazuri zilnice. A scăzut şi numărul pacienţilor în stare gravă, în spitalele israeliene fiind la terapie intensivă în prezent 450 de persoane, faţă de 660 cu două săptămâni în urmă.

Peste 75% dintre bolnavii de la ATI sunt nevaccinaţi. În Israel, numai cei vaccinaţi cu doza de consolidare, cu schema de două doze în ultimele şase luni sau care au trecut prin boala în acelaşi interval de timp primesc certificatul sanitar care este obligatoriu pentru diferite activităţi sau pentru accesul în numeroase spaţii publice.