Confidenţialitate

Cum prevenim imbolnăvirea

Chiar dacă vi se pare ciudat, este normal ca în plină stare de sănătate să mergeți la un control medical general. Prevenția presupune să vă prezentați la medicul de familie chiar dacă aparent nu simțiți că aveți o anumită problemă medicală.

Multe dintre afecțiuni se manifestă silențios în stadiile inițiale, iar atunci cand simptomele apar, boala este deja de multă vreme instalată în organism. De aceea există testele de screening, numite și teste de prevenție, cu ajutorul cărora pot fi diagnosticate persoanele suferinde de o anumită afecțiune care nu prezintă niciun semn de boală.

Iată câteva exemple:

Hipertensiunea arterială este o boală frecventă. Nu așteptați să aveți o creștere bruscă a tensiunii arteriale pentru a o diagnostica. Un consult periodic la medic permite identificarea primului stadiu de hipertensiune și tratarea acesteia înainte de a avea consecințe serioase asupra inimii sau creierului.

Și nivelul grăsimilor din sânge trebuie verificat periodic. Procesul de depunere a colesterolului în pereții vaselor este de durată și poate fi împiedicat la timp, evitând un infarct miocardic sau un atac vascular cerebral.

Osteoporoza reprezintă demineralizarea oaselor. Acestea devin fragile și se pot fractura ușor. Există un test numit osteodensitometrie care apreciază gradul de reducere a densității osoase. Testul este indicat femeilor, dupa instalarea menopauzei, dar și bărbaților vârstnici fumatori sau persoanelor care urmează un tratament cortizolic.

Un simplu control oftalmologic efectuat după vârsta de 40 de ani ne asigură ca nu suferim de glaucom – o boală care ne poate afecta ireversibil vederea netratată la timp.