Confidenţialitate

Cum poate fi găsită o mașină mai ieftină pentru noaptea de Revelion

Apropierea Revelionului alimentează și companiile de trasport, taximetriștii care petrec noaptea dintre ani în stradă practicând de cele mai multe ori tarife cu mult mai mari, negociate direct. Deși practica aceasta este interzisă de lege, ea este una des întâlnită, mai ales în orașele mari. În acest context, Revelionul aduce și o creștere a cererii pentru serviciile alternative precum Taxify și Uber. Ambele companii au transmis vineri o listă de recomandări pentru a evita tariful dinamic din noaptea de Revelion și a avea curse la un preț cât mai mic.

În cazul serviciilor de car sharing, clienții sunt obișnuiți cu noțiunea de tarif dinamic.

Tariful dinamic apare atunci când numărul de cereri din aplicația Uber este mai mare decât numărul de mașini disponibile. Tehnologia Uber aplică un algoritm care crește în timp real prețurile pentru a încuraja mai mulți șoferi parteneri să intre online pe platforma Uber. Astfel, cererea și oferta se echilibrează, iar Uber se asigură că cei care au nevoie de o mașină vor putea găsi una, chiar dacă la un tarif mai mare.

În funcție de cerere, tarifele se pot multiplica, de exemplu de 1,2 ori, de două ori sau, în situații excepționale, de peste patru ori.

Dacă tarifele sunt mai mari ca de obicei, utilizatorii sunt rugați sa confirme că sunt de acord, iar cei care nu se grăbesc pot reveni mai târziu în aplicație pentru a comanda o cursă la un cost mai mic.

Sfaturile Taxify pentru Revelionul 2017-2018

  • Cel mai ușor găsești o mașină în intervalul 19-21. (GRAFICUL DE MAI SUS)
  • Aplicația poate aplica un tarif diferențiat în funcție de cererea din zonă, îți recomandăm să verifici tarifele sau să accesezi funcția de Estimare Tarif pentru a evita surprizele.
  • Cere o cursă din timp deoarece timpul tău de preluare poate fi mai mare ca de obicei.

Trei sfaturi utile a plăti mai puțin pe cursele cu Uber

  • Evită orele de vârf – pleacă puțin mai devreme sau mai târziu către petrecere sau spre casă

An de an, cererea cea mai mare este între 20:00 și 11:00 și între 3 și 5 dimineața. Anul trecut, ora cea mai aglomerată a fost 4 dimineața în București și Cluj și 3 în Brașov și Timișoara. În medie, la nivel național, o mașină a ajuns în 3,6 minute. Utilizatorii din București au avut de aşteptat cel mai puţin (3,25 minute, timp mediu). În medie, tariful dinamic a fost de 2 x tariful obișnuit, însă cele mai multe curse cu Uber (82%) au fost făcute la tariful normal.

  • Verifică estimarea tarifului – fără surprize la finalul cursei

Aplicaţia Uber arată estimarea costului pentru cursă înainte de a comanda o mașină. Estimarea ia în calcul distanţa până la destinație, timpul aproximativ și, dacă e cazul, tariful dinamic care se aplică din cauza cererii mari. Opțiunea este utilă mai ales dacă alegi să plătești cu cash. După fiecare cursă, utilizatorii au apoi acces la factura fiscală, în contul lor.

  • Împarte valoarea cursei cu prietenii, direct în aplicație

Dacă ai prieteni care stau în zonă, puteți pleca împreună spre petrecere și mai apoi, acasă. Cu opţiunea de împărțire a tarifului (Fare split) din aplicaţia Uber, poți împărţi costul cursei cu ceilalţi pasageri, dacă au și ei un cont Uber. Fiecare utilizator care împarte tariful unei curse Uber va achita o taxă suplimentară de 1 leu.