Cum ne protejăm de boala renală cronică

Rinichii sunt organe esențiale în organismul nostru. Cum ştim dacă rinichii noştri sunt expuși riscurilor de a se îmbolnăvi?

Cei care suferă de hipertensiune arterială sau diabet, cei care au în familie rude cu boli renale, cei supraponderali și obezi, fumătorii și persoanele peste 50 de ani au nevoie de teste periodice pentru verificarea funcției renale.
Știaţi că o persoană își poate pierde și 90% din funcţia renală fără a prezenta niciun simptom?

Semnele unei boli renale cronice care mult timp avansează silenţios, pot fi umflarea gleznelor, oboseala, problemele de concentrare sau lipsa poftei de mâncare.
Detectarea precoce a bolii renale cronice este crucială. Se fac teste simple de laborator pentru a măsura nivelul de creatinină sau excreția de albumină.
Ne putem proteja rinichii tratând hipertensiunea arterială.

Valorile crescute ale presiunii sângelui deteriorează în timp funcția rinichilor. Există medicamente speciale pe care medicul nefrolog sau cardiologul vi le pot prescrie pentru a menține o tensiune arterială normală și pentru a controla excreția de proteine. Reduceți consumul de sare.

Controlaţi glicemia, adică nivelul glucozei în sânge. Mâncaţi sănătos pentru a reduce grăsimile din organism şi pentru a preveni anemia. Bineînțeles, renunțarea la fumat, controlul greutății corporale și exercițiile fizice sunt esențiale pentru sănătatea întregului corp, nu numai a rinichilor.