Confidenţialitate

Cum ne poate schimba viața ChatGPT, un chatbot de ultimă generație (P)

ChatGPT este un chatbot dezvoltat de OpenAI, o organizație de cercetare în domeniul inteligenței artificiale (AI). ChatGPT este un model de limbaj care poate dialoga cu utilizatorii săi într-un mod natural, fluid, ca și cum ai face-o cu un interlocutor uman. Programul are capacitatea de a răspunde la întrebări suplimentare pe aceeași temă, de a recunoaște erorile sale, de a contrazice afirmațiile greșite și de a refuza solicitările nepotrivite.

ChatGPT este un model derivat din InstructGPT, care este antrenat să execute o instrucțiune într-un prompt și să ofere un răspuns detaliat. Partea cea mai interesantă este că AI-ul poate fi utilizat gratuit, cel puțin momentan și, la doar trei luni de la lansare (30 noiembrie 2022) atingea borna de 100 milioane utilizatori activi și peste 1 miliard accesări.

Dar haide să vedem cum ne poate ajuta și pe noi acest robot de conversație atât în viața personală, cât și în cea profesională.

ChatGPT ne poate face viața mai ușoară și mai plăcută

ChatGPT poate fi un asistent virtual care ne poate sprijini în diferite situații din viața de zi cu zi. Cu toate că exemplele sunt multiple, vom alege să prezentăm doar patru dintre ele. Așadar, AI-ul ne poate ajuta cu:

Informații și actualități

ChatGPT poate fi folosit cu succes drept un motor de căutare și are capabilitatea de a răspunde la întrebările noastre despre diverse subiecte, cum ar fi știri, vreme, sport, istorie, geografie, cultură etc.

De exemplu, îl putem întreba despre cele mai recente noutăți din lumea financiară, dacă va ploua în orașul pe care vrem să îl vizităm în următoarele zile sau care este capitala unei anumite țări.

Distracție și educație

ChatGPT este un excelent creator de conținut. Dar, atunci când ne plictisim poate da naștere unor glume, poezii, povești, rezumate și versuri absolut geniale.

De exemplu, îi putem cere să ne facă să râdem cu o glumă amuzantă, să ne compună o poezie despre dragoste sau să ne facă un rezumat al unui articol interesant sau poate al unei opere pe care trebuie să o pregătim pentru bacalaureat.

Îmbunătățirea abilităților de limbaj

ChatGPT poate comunica fluent în limba aleasă de utilizator. Iar aici nu are limite, de la engleză, franceză, germană la română, chineză, japoneză, robotul se descurcă de minune.

De exemplu, îi putem cere să ne corecteze greșelile gramaticale sau ortografice, să ne traducă un text sau să ne învețe cuvinte noi într-o anumită limbă.

Comunicarea și exprimarea emoțiilor

ChatGPT poate funcționa și ca un prieten virtual care ne ascultă și ne oferă sprijin emoțional. Ce este totuși important aici – memoria robotului a fost comparată cu cea a unui peștișor de aur. Adică, pe moment, se descurcă, reține și face legătura între conversațiile pe care le ai în același chat, dar odată închisă aplicația memoria lui se va șterge și nu își va mai aminti ce ați discutat.

De exemplu, îi putem povesti despre problemele noastre personale sau profesionale, despre hobby-urile sau despre visele noastre. AI-ul ne va răspunde cu empatie și compasiune.

ChatGPT ne poate face viața mai eficientă și mai productivă

ChatGPT poate fi un colaborator virtual care ne poate ajuta în diferite domenii profesionale. Din nou, exemplele sunt poate și mai multe aici, dar robotul ne este de folos cu:

Optimizarea timpului și a productivității

AI-ul de conversație poate efectua sarcini simple și repetitive pentru noi, cum ar fi programarea întâlnirilor, citirea și scrierea e-mailurilor sau verificarea stocurilor.

De exemplu, îi putem cere să ne programeze o întâlnire cu un potențial client, să ne corecteze și să ne trimită mail-uri, să citească anumite mesaje lungi și să extragă ideile principale din ele ș.a.m.d.

Îmbunătățirea calității și creativității muncii

După cum aminteam și mai sus, ChatGPT are capacitatea de a genera conținut de înaltă calitate și original pentru noi, cum ar fi articole, prezentări, rapoarte, reclame, așa că se poate dovedi a fi un ajutor de nădejde pentru persoanele care lucrează în marketing, social media și alte asemenea domenii.

De exemplu, îi putem cere să ne scrie un articol despre un subiect anume, să ne creeze o prezentare atractivă pentru un proiect sau chiar să ne deseneze un logo pentru o companie publicitară.

Dezvoltarea de cunoștințe și competențe

ChatGPT poate fi un mentor virtual care ne poate învăța lucruri noi și utile pentru cariera noastră.

De exemplu, îi putem cere să ne explice un concept dificil, să ne recomande o carte sau un curs, să ne testeze cunoștințele printr-un chestionar sau să ne dea câteva idei cum putem face bani online.

Extinderea rețelei și găsirea de noi oportunități

AI-ul poate fi un agent virtual care ne poate conecta cu alți profesioniști din domeniul nostru sau din alte domenii.

De exemplu, îi putem cere să ne găsească persoane care au interese sau obiective similare cu ale noastre, să ne prezinte oportunități de colaborare sau de angajare sau să ne ajute la promovarea serviciilor ori produselor pe care le vindem.

ChatGPT are totuși unele limitări și trebuie tratat ca atare

ChatGPT este un robot de conversație inteligent care ne poate schimba viața în bine. Este capabil să dialogheze cu utilizatorii săi și să le ofere informații utile, conținut creativ, sprijin emoțional, asistență virtuală, mentorat virtual și conexiuni profesionale. ChatGPT este gratuit pentru utilizatori și poate fi testat de către orice doritor.

Totuși, nu trebuie să uităm că AI-ul nu este perfect și are și el limitele și riscurile sale. ChatGPT poate scrie răspunsuri plauzibile, dar incorecte sau nesensibile; poate fi sensibil la modificările de formulare sau la încercările repetate ale aceluiași prompt; limbajul poate fi ceva mai expeditiv sau poate folosi anumite fraze prea des.

Mai mult, ChatGPT face parte dintr-o generație de modele de limbaj care au stârnit controverse și dezbateri în comunitatea științifică și în societate. Unii oameni se tem că aceste modele ar putea fi folosite pentru a genera informații false sau manipulatoare, pentru a crea dezinformare sau propagandă, sau pentru a încălca drepturile de autor sau confidențialitatea. Există chiar persoane care se îngrijorează că ar putea chiar deveni mai inteligenți decât oamenii și ar putea scăpa de sub controlul lor, punând în pericol existența umanității.

Aceste scenarii sunt încă departe de a se realiza, dar nu trebuie ignorate. Trebuie să fim conștienți de potențialul și de pericolele inteligenței artificiale și să o folosim cu responsabilitate și etică. Trebuie să ne asigurăm că AI-ul este aliniat cu valorile și interesele noastre și că servește binelui comun.

De aceea, încurajăm utilizarea ChatGPT cu discernământ și precauție. Îl putem folosi atunci când avem nevoie de ajutor, informație sau distracție, dar să nu ne bazăm exclusiv pe el. Sursele și credibilitatea informațiilor pe care ni le oferă ar trebui întotdeauna verificate. În niciun caz nu ar trebui să îi cerem să facă lucruri ilegale, imorale sau periculoase. Și, poate cel mai important, nu trebuie să uităm că ChatGPT nu este un om, ci un program și că interacțiunea umană nu poate fi, încă, înlocuită de niciun fel de inteligență artificială.