Cum ne alegem furnizorul de energie electrică?

De la 1 iulie, curentul electric s-a scumpit pentru populație.

Tariful final nu mai este sută la sută stabilit de Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei, ci are și o componentă – cu o pondere de 90 la sută – ce reflectă prețul din piața liberă.

ANRE le amintește consumatorilor că își pot schimba furnizorul de energie, cu care pot negocia contractul.

Numai în București, sunt peste 50 de oferte. Mare atenție însă: la prețul curentului, se adaugă și alte costuri.

Pe site-ul Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei, găsiți un comparator de prețuri pentru ofertele de furnizare a energiei electrice.Trebuie să selectați dacă sunteți consumator casnic sau non-casnic, județul în care locuiți, consumul anual – dacă este sub 1000 de kWh sau mai mult – dacă doriți un tip de tarif diferențiat, în funcție de anumite intervale orare, și nivelul tensiunii – joasă, medie sau înaltă.

După ce apăsați butonul compară prețuri, veți găsi toate ofertele. Pentru București, de exemplu, sunt 56 de oferte, 45 dintre ele cu prețuri mai mici decât furnizorul tradițional Enel Muntenia Sud, care livrează energie la un preț stabilit de ANRE. Acest preț este – de la 1 iulie – de aproape 58 de bani, cu tot cu TVA, acciză, certificate verzi și contribuție la cogenerare. Deși propun tarife mai mici, multe firme cer și un tarif de rezervare pe zi. Promit în schimb că oferă scutiri de la plata facturii în cazul unei situații neprevăzute apărute la locul de muncă sau că suportă plata unor despăgubiri dacă se strică aparatele electrocasnice din cauza variațiilor de tensiune.

Furnizorul Tinmar Energy, de exemplu, propune un preț final de 45 de bani pe kWh, dar la acest tarif se adaugă un abonament de 35 de bani pe zi. La Enel Muntenia Sud și Enel Energie, curentul electric costă 46 de bani pentru fiecare Kwh, dar trebuie să plătiți și un abonament de 16 bani zilnic, iar la E.On Energie și RCS&RDS, tarifele pornesc de la 47 de bani pe kWh.

Sunt și 11 companii care propun prețuri cu până la 30 la sută mai mari decât tariful reglementat.

http://www.anre.ro/ro/info-consumatori/comparator-de-tarife





Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS