Cum iei credit de la biserică

Deșteptarea a prezentat inițiativa Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, care a înfiinţat o Casă de Ajutor Reciproc a Clericilor şi Mirenilor, de unde atât preoţii cât şi credincioşii vor putea lua împrumuturi cu o dobândă de 6%.

Vlad Petreanu și George Zafiu au prezentat, joi, în emisiunea ‘Deșteptarea’, cea mai nouă idee a celericilor, care lărgesc paleta de servicii făcute sub semnul crucii. De acum și banii, ‘ochiul diavolului’, vin de la biserică.

Primele împrumuturi vor fi de maximum 5.000 de lei şi vor fi acordate începând de săptămâna viitoare.

În momentul obţinerii împrumutului, enoriaşul va trebui să completeze o cerere, dacă îndeplinește două condiţii – un venit constant şi este creştin-ortodox.

‘Sper şi cred că vom reuşi, împreună cu preoţii protopopi din teritoriu, să facem în scurt timp ca instituţia să funcţioneze aşa cum ne dorim. Casă de Ajutor Reciproc a Clericilor şi Mirenilor funcţionează ca o instituţie financiar non-bancară şi se pot înscrie în această asociaţie toţi clericii şi mirenii creştini-ortodocşi. În momentul înscrierii, se va achita o taxă de înscriere de 35 de lei. Cotizaţia lunară este de 30 de lei, la care se adaugă doi lei pentru constituirea unui fond de ajutor’, a afirmat preşedintele CARCM, preotul Grigore Timoftescu.

Potrivit acestuia, în doar câteva zile de la înfiinţare, în CARCM s-au înscris 14 persoane, între care şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Teofan.

Filialele CARCM vor funcţiona în fiecare protopopiat din cadrul Arhiepiscopiei Iaşilor.

Casa de Ajutor Reciproc a Clericilor şi Mirenilor Iaşi va acorda credit pe 12 sau 24 de luni. La înscriere fiecare membru pimeşte un carnet unde lunar se înscriu sumele cu care cotizează.

Potrivit ziarului Lumina, membrii pot beneficia de ajutoarele de înmormântare, care vor fi hotărâte de către Consiliul Director, după un an de la înscriere.

Nu este prima inițiativă de acest fel venită din partea bisericii. În Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a funcţionat o Casă de Ajutor Reciproc până acum doi ani, sub demunirea de CAR Moldavia.

Click aici pentru a reasculta cele mai interesante momente din emisiunea Deșteptarea de azi