Cum evaluezi greutatea copilului?

Mamele nu apreciază întotdeauna corect greutatea copiilor lor, ceea ce are implicații importante pentru sănătatea acestora în viitor.

Un studiu efectuat de către pediatrii din Maryland, Statele Unite, care a implicat 281 de mame cu copii cu vârste cuprinse între 1 și 3 ani, a demonstrat că 70% dintre acestea nu realizează atunci când copilul lor este supraponderal. Mai mult, peste 80% din mamele cu copii supraponderali s-au declarat satisfăcute de greutatea copilului lor, considerând că dacă este mai gras este un semn bun. Astfel, copiii sunt încurajați să mănânce mai mult deși în realitate ei nu au nevoie.

Singura metodă prin care părinții pot ști dacă au un copil supraponderal sau obez este folosirea unor grafice special concepute pentru vârsta copilului, care corelează greutatea cu înălțimea. Astfel, medicul pediatru, efectuând măsurătorile la fiecare vizită, poate aprecia corect starea de nutriție.

Excesul de greutate dobândit la vârste mici crește riscul pentru obezitate în adolescență și stă la baza multor altor probleme de sănătate ale adultului.