Confidenţialitate

Cum comentaţi noua lege pentru sancţionarea actelor de ”defăimare socială”?

Dezbatem cât mai avem voie inițiativa lui Liviu Dragnea, deja adoptată ieri de Senat, de sancționare cu amenzi de până la 100.000 de lei noi a celor care produc un act de defăimarea socială care vizează o persoană fizică pe temeiul apartenenței la un grup defavorizat sau, mai rău, dacă defăimarea vizează grupul în sine.

Propunerea vizează înfiinţarea unui departament special în cadrul Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, dar şi obligaţia ca radioul şi televiziunea publică să includă programe de promovare a toleranţei, profesorii să urmeze cursuri pe această temă, iar unităţile de învăţământ să adopte un “plan anual pentru implementarea acţiunilor privind combaterea discriminării”.

Prin ”defăimare socială” se înţelege fapta sau afirmaţia prin care o persoană este pusă în situaţie de inferioritate pe temeiul apartenenţei sale la o categorie de persoane ”care se disting din punct de vedere social prin una sau mai multe trăsături de gen, vârstă, rasă, religie, origine etnică, limbă maternă, tradiţii culturale, apartenenţă politică, orientare sexuală, origine socială, dizabilităţi, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV/SIDA”.

Pentru că în teorie totul e bine și frumos, dar pentru că în practică drumul spre iad rămâne pavat cu bune intenții, o să mă pun astăzi chiar pe mine în persoana defăimătorului, așa cum am fost de altfel și acuzat acum câteva luni când am criticat dublarea alocațiilor pentru copiii și am sugerat faptul că în multe cazuri acestea finanțează alcoolismul părinților.

S-a stârnit atunci o dezbatere destul de largă, din păcate nu atât despre alcoolism și despre ajutoare sociale, așa cum aș fi vrut, cât mai ales despre cât de fascistă a fost poziția mea care ar fi defăimat astfel sărăcia, asociind-o cu alcoolismul.

V-am mai spus în diferite momente, jobul meu nu este să fac frumos la radio și la televizor, că nu sunt Florin Piersic, este să ridic probleme și să nu ocolesc un elefant roz dacă mie mi se pare că-l avem în sufrageria națională.

Astăzi vreau să dezbatem inițiativa lui Liviu Dragnea, să vedem dacă o astfel de lege e bună sau nu e bună, pornind exact de la acel caz de defăimare de care eu însumi am fost acuzat. Putem, dacă vreți, să vorbim și despre Traian Băsescu, care crede că musulmanii au toți în viață scopul de a se arunca în aer la metrou, sau, de ce nu, despre faptul că numeroși lideri de opinie repetă faptul că oamenii de la țară își dau votul pentru o pungă de făină.

Toate astea sunt fapte ce defăimează grupuri de persoane și ar putea intra sub incidența acestei legi care nu vrea altfel să facă decât mult bine.

Puteţi asculta LIVE România în Direct şi online, la adresa www.europafm.ro/live. Moise Guran vă invită să vă exprimaţi opinia şi să o faceţi auzită în întreaga ţară sunând la numărul de telefon 0372.069.599 sau comentând direct aici!

https://soundcloud.com/europafmromania/romania-in-direct-sanctionarea-actelor-de-defaimare-sociala-8102015?in=europafmromania/sets/rom-nia-n-direct