Cum au votat romanii din strainatate: Klaus Iohannis – 46,17%, Victor Ponta – 15,89%

Numărul total al alegătorilor care s-au prezentat la urne în străinătate a fost 161.261, din care au fost validate puțin peste 160 de mii.

Biroul Electoral Central a finalizat numărarea tuturor voturilor din străinătate, exprimate în primul tur al alegerilor prezidențiale.

Câștigător în diaspora este Klaus Iohannis care a obținut 46,17%

Candidatul ACL este urmat de Victor Ponta – cu 15,89% – și de Monica Macovei – cu 15,20%.

În Spania, Klaus Iohannis a obținut 16.390 de voturi, în vreme ce contra-candidatul său, Victor Ponta, a fost votat de 4.768 de conaționali.

Klaus Iohannis a fost pe primul loc și în Franța, dar și în Marea Britanie: peste 4.740 de români stabiliți în Regatul Unit au votat cu Klaus Iohannis, în vreme ce doar 753 îl doresc pe Victor Ponta la Palatul Cotroceni.

În Italia – țară în care, de asemenea, trăiește o importantă comunitate de română, candidatul ACL a obținut peste 16 mii de voturi, în vreme prezidențiabilul PSD-UNPR-PC puțin peste 6.100.

Victor Ponta a fost însă votat de vecinii de peste Prut: în Republica Moldova a adunat peste 8.200 de voturi, iar Klaus Iohannis aproape 7 mii.

Să mai spunem că mulți români din străinătate nu și-au putut exercita dreptul de vot, deși au stat la coadă în fața secțiilor de votare.

Aceștia i-au acuzat pe oficialii de la București că nu au asigurat condițiile necesare pentru cA toată lumea să poată vota până la închiderea urnelor.