Confidenţialitate

Cum arată toamna în pădurile virgine din rezervația naturală “Izvoarele Nerei” – GALERIE FOTO

Rezervația naturală “Izvoarele Nerei”, care acoperă 5028 de hectare, reprezintă una dintre cele mai mari păduri virgine din Europa şi este desemnată sit UNESCO.

Această pădure are o structură foarte diversificată de-a lungul unui gradient altitudinal de 700 de metri, o compoziție aproape monospecifică, dominată de fag, cu foarte puține exemple de brad.

Rezervația naturală “Izvoarele Nerei” impresionează prin dimensiunile copacilor, cei mai mari dintre ei având diametre de peste 1,3 metri și înălțimi mai mari de 50 de metri.

Această pădure, ca rezervație naturală, are un statut de protecție restrictivă conform legislației românești. Rezervația a fost înființată în 1975, mai întâi ca “rezervație forestieră”, iar în anul 2000 a dobândit statutul de “rezervație naturală”.

Rezervația naturală “Izvoarele Nerei” face parte din Parcul Național “Semenic – Cheile Caraşului”, care acoperă 36 200 de hectare, în mijlocul județului Caraş-Severin.

Parcul Național “Semenic – Cheile Carasului” a fost, de asemenea, înființat prin lege în anul 2000 și are o administrație proprie începând cu anul 2003. Ca toate parcurile naționale românești, integrează numeroase rezervații mai mici cu statut diferit de protecție.