Cum arată noul sistem de imigrare în Marea Britanie după „Brexit”: Acces pe bază de punctaj, prioritate pentru unele domenii

Sunt favorizați cei cu calificări înalte sau persoanele care vor să lucreze în domeniile în care există un deficit de forţă de muncă. Angajaţii din Uniunea Europeană vor fi evaluaţi după aceleaşi criterii ca şi cei din afara Uniunii. Iar numărul celor care pot intra în Regatul Unit pentru a lucra nu va fi limitat.

Solicitanţii trebuie să aibă o ofertă fermă de angajare şi să fie vorbitori de engleză. Alte trei criterii le aduc puncte suplimentare: nivelul de studii, raportul dintre salariu şi „rata de acceptare” pentru domeniul respectiv şi penuria de forţă de muncă în acelaşi domeniu.

Pentru imigrare este nevoie de cel puţin 70 de puncte. Dintre acestea, 20 sunt pentru oferta de angajare, alte 10 pentru cunoştinţele de engleză; 20 de puncte se pot obtine dacă lucrezi într-un domeniu căutat, 10 ori chiar 20 de puncte se acordă pentru doctorat, în funcție de domeniu.

Așadar, va exista o „rată de acceptare” a salariului specifică fiecărei profesii şi o rată minimă generală de 25.600 de lire sterline anual.  Se pot califica pentru imigrare şi cei care câştigă sub acest prag, dacă sunt înalt calificaţi sau dacă doresc să lucreze în sectoare care se confruntă cu o lipsă a forţei de muncă.

Ulterior, autorităţile britanice pot adăuga noi criterii, cum ar fi vârsta sau experienţa.

Profesioniştii din domeniul medical au vize speciale, care beneficiază de procesare mai rapidă şi la tarif mai scăzut.

Vize cu drept drept de muncă pe doi ani pot primi studenţii străini care termină o facultate sau un masterat şi pe trei ani cei care obţin un doctorat.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS