Confidenţialitate

Cum arată centrele automatizate de bike-sharing, de unde se pot închiria biciclete în Bucureşti – GALERIE FOTO

Modelul automat aplicat în multe capitale europene, prin care bicicletele pot fi închiriate rapid de pe stradă cu ajutorul unui card  şi lăsate în alt centru faţă de cel de unde au fost preluate, este aplicat de câteva zile şi în Bucureşti.

sistemul-de-bike-sharing-din-bucuresti-centru-de-inchiriere-biciclete-ivelo-003-europafm-ro

Bucureştenii pot folosi acum sistemul automatizat de bike-sharing iar stațiile sunt amplasate în cele mai importante zone din oraș și poziționate pe traseele cu aflux mare de călători ale transportului în comun.

Stațiile automatizate de bike-sharing sunt: Piața Universității, Piața Revoluției, Piața Romană, Piața Victoriei, Piața Charles de Gaulles, Kaufland Barbu Văcărescu.

sistemul-de-bike-sharing-din-bucuresti-centru-de-inchiriere-biciclete-ivelo-011-europafm-ro

Primarul General al Capitalei a anunţat că în ultima ședință a Consiliului General au fost aprobate 19 proiecte din PIDU, iar printre aceste unul se referă la construirea a 42 de circuite de bicicletă pe tot teritoriul Capitalei.

sistemul-de-bike-sharing-din-bucuresti-centru-de-inchiriere-biciclete-ivelo-017-europafm-ro

În viitor, Capitala ar putea fi brăzdată de circuite de biciclete, atât de agrement, cât și de transport, dacă primăria îşi menţine planurile anunţate în aceste zile.

Cum funcţionează sistemul de bike-sharing din București

Noutăţile acestui concept unic pe piața de bike-sharing din București sunt autoservirea şi folosirea bicicletei in baza unui abonament. Abonamentul permite utilizarea bicicletei timp de 30 de minute, urmate de o pauză similară. Astfel, un utilizator poate închiria bicicleta de mai multe ori pe zi, cu condiția ca după fiecare 30 de minute de pedalat, să o returneze la una dintre statiile I’Velo Urban. Depășirea celor 30 de minute de grație atrage costuri suplimentare.

sistemul-de-bike-sharing-din-bucuresti-centru-de-inchiriere-biciclete-ivelo-015-europafm-ro

O altă caracteristică importantă a sistemului I’Velo Urban este că utilizatorii îşi aleg singuri bicicletele din rastel. Cele 210 biciclete poti fi închiriate 24 de ore din 24, în orice anotimp, de la oricare dintre cele 6 stații automatizate și le pot returna la cea mai apropiată stație automatizată din sistemul I’Velo Urban.

sistemul-de-bike-sharing-din-bucuresti-centru-de-inchiriere-biciclete-ivelo-019-europafm-ro

Noul concept își propune să ajute la fluidizarea traficului din București și să contribuie la o mai mare mobilitate urbană. Principalele pârghii sunt încurajarea oamenilor să-și lase autoturismele personale acasă sau să circule cu mijloacele în comun și să folosească bicicletele pentru deplasarea rapidă în zonele aglomerate din oraș.

Bike-sharing-ul are efecte benefice asupra sănătăţii bicicliştilor şi contribuie la reducerea poluării fonice şi a aerului din marile comunităţi.

Pentru a putea beneficia de serviciile sistemului, utilizatorii trebuie să isi creeze un cont pe www.ivelo.ro și să se înregistreze la unul dintre centrele I’Velo Relax din Parcul Herăstrău (metrou Aviatorilor și Arcul de Triumf) și Parcul Tineretului (intrarea Gheorghe Șincai) pentru a primi cardul I’Velo.

sistemul-de-bike-sharing-din-bucuresti-centru-de-inchiriere-biciclete-ivelo-018-europafm-ro

Închirierea unei biciclete se face pe baza cardului personal I’Velo, iar validarea se face la orice staţie automatizată I’Velo Urban, odată cu prima închiriere.

Stațiile automatizate și rastelurile sunt fabricate în România.