Confidenţialitate

Cum alegi o mașină de spălat vase pentru o bucătărie mică (P)

Bucătăria este încăperea cea mai dotată cu aparatură modernă, ce te ajută să economisești timp și energie. Se întâmplă că unele bucătării au un spațiu mai restrâns, de aceea este necesară o bună amenajare, pentru a putea beneficia de avantajele electrocasnicelor. Mașina de spălat vase se dovedește a fi din ce în ce mai căutată de români, chiar dacă, uneori, mai este considerată un moft. Dacă ai o bucătărie mică și ești o persoană cu o viață activă, interesată să îți petreci timpul în principal cu activități plăcute și utile, atunci găsești câteva informații despre cum să faci cea mai potrivită achiziție a unei mașini de spălat vase.

Mașina de spălat vase este potrivită în bucătărie în vecinătatea chiuvetei, deoarece necesită racordare la rețeua de apă și canalizare. Pentru o bună funcționare are nevoie de detergent special, detartrant (soluție anticalcar), soluție de clătire și sare specială pentru acest tip de mașină. În funcție de dimensiunile și forma spațiului pe care îl ai la dispoziție și în concordanță cu mobilierul ales, poți opta pentru un model standard sau unul incorporabil. Dacă mergi pe varianta incorporabilă trebuie să știi, înainte de a comanda mobilierul, dimensiunile mașinii și ce necesități de montare solicită.

Dimensiunile masinii de spalat vase sunt asemănătoare la mare parte dintre modele. Majoritatea au înălțimea standard, pentru a se putea monta cu ușurință în tipurile de mobilier ce se găsesc pe piață, dacă este vorba de un produs incorporabil. Există însă și modele cu înălțimea mai mică, numite modele compacte, din care poți alege dacă îți dorești o mașină de spălat vase pentru un spațiu redus. Bineînțeles că în ea vor încăpea mai puține seturi de vase, minim șase, dar este mai mult decât suficient pentru o persoană sau pentru o familie cu 2-4 membri. Ai la dispoziție și mașini compacte standard, ce se pot așeza pe blat sau sub chiuvetă, cum ar fi modelul de la Bosch masina de spalat vase cu dimensiuni de 45/55,1/50 cm, care satisfac toate cerințele utilizatorilor.

Ce anume să urmărești când te pregătești să cumperi mașina de spălat vase potrivită:

– După cum a spus, dimensiunile sunt primul criteriu, deoarece într-o bucătărie mică este foarte important să ai tot ce îți trebuie și să îți rămână spațiu să te miști nestingherit.

Tipul de încastrare, care trebuie să fie în acord cu poziționarea în bucătărie a electrocasnicului, și poți opta pentru o mașină de spălat vase standard sau incorporabilă, total sau parțial.

Clasa energetică este importantă, dacă dorești să îți eficientizezi costurile. Ai de ales între modele de performanță de la A++++ până la D.

Consumul de apă, care va fi oricum redus dacă apelezi la acest mod de spălare a vaselor, ce diferă de la un model la altul și poate fi, în medie, între 6 și 10 l apă pe ciclu de spălare.

Nivelul de decibeli este un alt aspect pe care să îl iei în calcul, mai ales dacă ești o persoană sensibilă la zgomote.

– Numărul de progame, ce îți oferă alternative de spălare cu durate mai lungi sau mai scurte, intensive sau economicer, delicate sau igienizare.

Funcții suplimentare ce îți dau acces la funcționalități extra, cum ar fi pornire programabilă,oprire automată, setare manuală a temperaturii, blocare acces copii, uscare intensivă, sistem de economisire a energiei, diferiți senzori (de murdărie), indicatori pentru consumabile, afișaj electronic, deschidere automată a ușii, auto-curățare, sistem de recuperare a apei etc.

Materialul din care este făcută cuva, ce poate fi plastic de culoare albă sau gri (acesta este mai rezistent) sau inox, care este de preferat, deoarece este de calitate superioară.

Filtrul pentru mașina de spălat vase poate fi manual sau automan, de preferat este cel automat, care te scutește de curățarea periodică, dar mai adaugă câțiva decibeli la funcționarea mașinii.

Garanția poate fi un alt criteriu de care să ții cont, așa că urmărește ofertele pe care le fac unii producători pentru garanții extinse.

Foto: Evy Prentice/Unsplash