Cum a fost sărbătorită Ziua României la Paris – GALERIE FOTO

Capitala Franței, Paris, a fost locul în care a fost marcată simbolic Ziua Națională a României pe 30 noiembrie și 1 Decembrie. Fotograful Octav Drăgan a surprins în imagini, pentru europafm.ro, ceremoniile din centrul Parisului.

La Mormântul soldatului necunoscut de la Arcul de Triumf din Paris, români și moldoveni au marcat simbolic 100 de ani de la Marea Unire în prezența Episcopului vicar Marc Nemțeanul al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și a mai multor oficialități, printre care Excelența Sa Luca Niculescu, ambasadorul României la Paris și Excelența Sa Emil Druc, ambasadorul Republicii Moldova în Franța.

Dincolo de evenimentele din centrul orașului Paris, cu ocazia Zilei Naţionale, de 1 Decembrie, Ambasada României la Paris a găzduit două recepţii în saloanele Palatului Behague.

La prima recepţie au participat aproximativ membri ai corpului diplomatic acreditat în Franţa, reprezentanţi ai administraţiei centrale franceze şi ai clasei politice, reprezentanţi ai companiilor cu interese economice în România, ai mediului asociativ, academic şi cultural. La a doua recepţie au participat peste 1500 de persoane, în marea lor majoritate membri ai diasporei române din Franţa, dar şi invitaţi francezi şi străini.

În cadrul discursului său, ambasadorul României, Luca Niculescu, a reamintit rolul esențial al Franței în desăvârșirea Marii Uniri și a României moderne, evocând faptul că relațiile dintre România și Franța „se desfășoară sub semnul unui Parteneriat strategic solid în toate domeniile, pe care dorim să-l aprofundăm atât pe plan bilateral – politic, economic, cultural – cât și în dialogul nostru la nivelul Uniunii Europene”. A reamintit că acest obiectiv „a fost reafirmat cu tărie în timpul vizitei în România, în august, a președintelui Franței, Emmanuel Macron – prima vizită bilaterală pe care noul șef al statului francez a efectuat-o în regiune”. Ambasadorul român a reamintit „afinitățile culturale puternice și atașamentul constant al românilor față de limba franceză” și a arătat că „Sezonul cultural România – Franța va fi pentru România unul din evenimentele culturale majore ale ultimului deceniu”.

Ambasadorul Luca Niculescu a salutat în continuare „dialogul româno-francez permanent și pozițiile convergente în multe dintre dosarele europene”. „În fața provocărilor cu care Uniunea Europeană se confruntă în prezent, România consideră, ca și Franța, că nu există altă opțiune decât de a continua consolidarea Uniunii, pentru a putea răspunde mai bine așteptărilor cetățenilor europeni”, a declarat în context ambasadorul României.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS