Confidenţialitate

Cum a devenit ursul animalul-problemă al pădurilor din România? REPORTAJ Audio+Foto

România poate fi raiul sau iadul ursului brun. Un animal – admirat și detestat, totodată.

În pădurile din Carpați trăiesc cei mai mulți urși din Europa.

Peste 6.000 – spun statisticile despre care și specialiștii admit că nu pot fi exacte.

E greu de ținut o evidență, e imposibil de făcut un recensământ.

După o istorie zbuciumată – cu un președinte-dictator căruia îi plăcea să împuște urși, cu o Revoluție care a făcut să nu se mai respecte nici o regulă, cu o Uniune Europeană care a impus poate prea multe reguli – s-a ajuns să se spună că ursul a devenit animalul-problemă al pădurilor românești.

Ursul este mutat, dintr-o pădure în alta, ca un pion pe tabla de șah, în funcție de interesele celor care administrează fondurile de vănătoare.

Acum, vânătoarea la urs este interzisă, așa că animalul nu mai reprezintă nici un interes. Dimpotrivă – face pagube și sperie sau chiar atacă turiștii.

În concluzie … avem ceea ce unele țări nu mai au de ani buni: Urși. Mulți urși. Întrebarea e … ce facem cu ei?

Odată cu interzicerea vânătorii au apărut tot mai multe știri despre atacuri sau doar vizite ale urșilor la stâne, în sate, la marginea localităților sau direct în orașe.
Întrebarea este: avem de-a face cu vânători nemulțumiți că nu mai au voie să împuște urși și acest lucru le strică afacerile? …. sau urșii chiar au devenit o problemă scăpată de sub control?
Autoritățile au teancuri de sesizări de la instituții sau de la cetățeni care se plâng că urșii vin în curtea lor și că le este frică să mai iasă din casă.
Iar autoritățile spun că n-au ce să facă. Legea le interzice să împuște ursul. E nevoie de o decizie din partea Ministerului Mediului, pentru o derogare. Durează. Și costă.
Un reportaj de Liliana Nicolae:
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Urme de urs în zăpadă.

 

 

Observator pentru urși – Timișul de Sus