Confidenţialitate

Cu câte voturi a fost câștigată, la alegerile anterioare, Primăria Capitalei

Nicuşor Dan a câştigat, așadar, un nou mandat la Primăria Municipiului Bucureşti, obţinând aproape 47%. Este un rezultat parțial, după numărarea voturilor din 1.0210 de secţii de vot, dintr-un total de 1.289.

Liliana Nicolae face o trecere în revistă pentru a afla cu cât a fost câștigată în trecut Primăria

Cel mai recent mandat i-a aparținut tot lui Nicușor Dan, care a ajuns primar general, în 2020, cu votul a 42,8% dintre bucureștenii care s-au prezentat la urne.

Înaintea lui, Gabriela Firea, candidata PSD, a câştigat, în 2016, alegerile pentru funcţia de primar general al Capitalei, cu 45,51% din voturi.

Era prima dată în istoria postdecembristă când Primăria Capitalei era câştigată de un candidat asumat de PSD. Însă, cifrele de la acea vreme arată că, dacă ar fi existat și turul 2 al alegerilor locale, acesta ar fi fost câștigat de unul dintre candidații dreptei, dacă aceștia și-ar fi unit forțele.

Înaintea Gabrielei Firea, primăria Capitalei a fost condusă de Sorin Oprescu. Acesta s-a impus de două ori din postura de independent, susținut, de fapt, de PSD.

După Revoluție, Bucureștiul a avut 8 primari generali aleși.

Doar unul dintre ei –Sorin Oprescu – a avut două mandate.

Și Traian Băsescu a câștigat alegerile de două ori – prima dată cu 50,68%, a doua oară cu 54,94%. Dar al doilea mandat nu l-a mai dus la capăt, candidând peste câteva luni la președinție.

Sorin Oprescu a fost cel care a avut și cel mai mare scor obținut odată de vreun candidat la Primăria Capitalei.

E vorba de cel din primul mandat, din 2008, pe care l-a câștigat cu 56, 31 %. La al doilea mandat scorul nu a fost cu mult diferit: 54,79%.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: shutterstock