Confidenţialitate

CTP, despre ridicarea restricțiilor: Regulile se încălcau într-o veselie înainte să vină relaxarea | VIDEO

Adriana Nedelea și Cristian Tudor Popescu s-au reîntâlnit, la Piața Victoriei, pentru a analiza decizia autorităților de a relaxa măsurile de protecție în regiunile unde rata de infectare cu SARS-CoV-a a scăzut sub 3 la mia de locuitori.

Gazetarul Cristian Tudor Popescu a comentat declarația ministrului Sănătății, care a criticat ridicarea restricțiilor, în contextul în care la baza deciziei autorităților a stat o hotărâre semnată chiar de Vlad Voiculescu:

„Este într-o căutare de popularitate și o face înțepându-și partenerul de coalitie, adică PNL. Dânsul a semnat respectivul document pe baza căruia s-au redeschis și în schimb face vorbire, ca să se audă că domnia sa a zis. (…) Dânsul nu este epidemiolog, nici infecționist, nici medic. De pe această poziție să faci afirmații legate de evoluția pandemiei nu mi se pare justificat. Nu a adus nici în cazul cifrelor, nici acum, niște date științifice. A făcut niște declarații politice.”

Despre apariția noilor tulpini ale coronavirusului, Cristian Tudor Popescu a spus, la Europa FM, că acestea nu sunt deloc suprinzătoare, ba chiar normale:

„Matematic, era inevitabil să apară aceste tulpini mutante, acolo se produc niște permutări, combinații, între respectivele secvențe ale virusului. Din fericire, aceste vaccinuri, deocamdată, sunt eficiente, nu căutate alte vaccinuri, dar acestea sunt mult mai contagioase.”

Mai mult, gazetarul susține că redeschiderea restaurantelor, a barurilor și a cinematografelor nu ar duce la o creștere a infectărilor:

„Problema noastră o reprezintă că s-a dat drumul la 30% din restaurante? Câți patroni au un număr suficient de locuri, ca un 30% să-ți renteze să deschizi? Altfel nu are sens. Dacă tu ai 100 de locuri, pentru acele 30 de locuri nu cred că mulți patroni vor face asta acum. (…) La cinematografe e un ideal pierdut, nu s-a făcut 30% cu mult înainte de pandemie, dacă se adună un 15% din locurile ocupate e bine. Prin urmare, aceste măsuri sunt aghiasmă, ele nu vor avea efect. În niciun caz aceste măsuri nu vor duce la creșterea gradului de infectare.”

Astfel, problema cea mai mare în acest context nu o reprezintă noile tulpini de SARS-CoV-2, ci nerespectarea măsurilor de siguranță, lucru evidențiat de miile de amenzi aplicate în ultima săptămână:

„În ultima săptămână au fost înregistrate aproape 40.000 de amenzi date de poliție pentru încălcarea regulilor în vigoare, (…) din care 30.000 pentru nepurtarea măștii. Este vorba de paranghelii, nu de restaurante cu 30%, de paranghelii organizate când restaurantele erau închise. Regulile se încălcau într-o veselie înainte să vină relaxarea asta.”

Drept urmare, cea mai sigură modalitate de a reveni la normalitate o reprezintă vaccinarea anti-COVID, susține gazetarul, la Europa FM:

„Singura cale este vaccinarea, atât împotriva virusului vechi, cât și împotriva virușilor noi. Calea este să mergem toți să ne vaccinăm. Unii nu cred, unii sunt miserupiști, cei mai mulți sunt mai tineri și spun «asta e pentru ăia bătrâni» E vorba de nepăsare, de lipsul simțului civic. După un an de zile, astea sunt cifrele cele mai teribile, miile de amenzi.”

Urmăriți în continuare emisiunea integrală: