Confidenţialitate

CSM va cere Casei Naționale de Pensii informații despre pensiile magistraților

Solicitarea făcută de Consiliul Superior al Magistraturii vine după ce ministrul Justiției, Raluca Prună a fost acuzată de Uniunea Națională a Judecătorilor din România că a lansat în spațiul public informații neverificate privind pensiile magistraților.  Sunt foști judecători care încasează lunar peste 1 miliard de lei vechi – a spus ministrul Justiției.

Ministrul Justiției Raluca Prună a spus recent că în România ar fi 60 de foști judecători și procurori care încasează lunar o pensie de serviciu de peste 1 miliard de lei vechi, adică 100.000 de lei noi, echivalentul a peste 20.000 de euro. S-a ajuns aici din cauza unei scăpări legislative, iar ministrul justiției ar vrea ca aceste aspecte să fie corectate odată cu semnarea unui memorandum de către magistrați, prin care se cer urgent măsuri în sistemul judiciar.

“Aş fi dorit să se fi vorbit transparent în Memorandum despre venituri salariale, care includ pentru toată magistratura şi grefieri, chirii sine die de 600 euro lunar în Bucureşti – a menționat ministrul Raluca Prună, pe pagina sa de facebook.

Șefa Uniunii Naționale a Judecătătorilor, Dana Gârbovan a acuzat-o pe Raluca Prună că a lansat în spațiul public informații neverificate privind pensiile magistraților, așa că președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Mircea Aron a decis să ceară informații suplimentare de la Casa Națională de Pensii.

Legea privind statutul judecătorilor și procurorilor prevede că aceștia au dreptul la o pensie de serviciu egală cu ultima indemnizație brută încasată. Doar magistrații condamnați definiv pentru fapte de corupție nu pot încasa această pensie specială.