Confidenţialitate

CSM sesizează Inspecția Judiciară după apelul lui Călin Popescu Tăriceanu de a bloca cererile DNA

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii a sesizat Inspecţia Judiciară după ce Călin Popescu Tăriceanu a făcut un apel către senatori și deputați să ignore orice solicitare care vine de la DNA privind urmărirea penală a unor parlamentari până la finalul legislaturii.

CSM vrea ca Inspecția Judiciară să stabilească dacă afirmațiile președintelui Senatului afectează independenţei justiţiei.

Inspecția Judiciară este forul care analizează eventuale atacuri la adresa independenței justiției.

“Având în vedere solicitarea publică conţinută în documentul intitulat „Apel către parlamentari”, publicat pe pagina oficială de internet a Senatului României, la data de 16 octombrie a.c., sub semnătura preşedintelui Senatului României, domnul Călin Popescu Tăriceanu, precum şi mesajele promovate în cadrul unor serii de apariţii mediatice recente, prin care domnia sa reia apelul «către parlamentarii din ambele Camere să refuze a se mai pronunţa în vreun fel până la finalul legislaturii asupra cererilor venite de la DNA», preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, în temeiul art. 30 alin. 1 din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, a sesizat Inspecţia Judiciară în vederea efectuării cu celeritate a verificărilor necesare pentru a stabili dacă, prin afirmaţiile asumate instituţional de preşedintele Senatului României şi dezbaterea mediatică subsecventă a acestora, a fost adusă atingere independenţei justiţiei în ansamblul său”, se arată într-un comunicat de presă al CSM.

Călin Popescu Tăriceanu a făcut duminică seară un apel către senatori și deputați să nu mai voteze cererile DNA până la finalul mandatului actualului Parlament. Apelul a fost postat pe site-ul Senatului. Între altele, Tăriceanu susține că dosarele respective au așteptat atâția ani, iar acest lucru înseamnă că nu mai este nicio urgență.

”Este binecunoscută poziția mea potrivit căreia DNA nu mai slujește de mult Justiția, ci, în spatele paravanului luptei necesare și legitime cu corupția, a devenit prea adesea un instrument folosit pentru anihilarea adversarilor politici ai celor care dirijează pe căi oculte activitatea acestei instituții. Scenariul din campania electorală pentru alegerile locale, când DNA a scos în public cu surle și trâmbițe mediatice tot felul de dosare inconsistente, motiv pentru care au fost respinse de instanțe sau despre care nu s-a mai auzit nimic, dar care și-au atins atunci scopul eliminării din cursă a unor candidați nedoriți și incomozi, se repetă acum înaintea campaniei pentru alegerile parlamentare”, se arată în solicitarea lui Călin Popescu Tăriceanu.

Președintele Senatului precizează că fapte mai vechi, chiar și de 8 ani, revin în atenția DNA cu doar ”2 luni înainte de alegeri”.

”Așa cum n-am crezut vreodată în arestările făcute vineri, tot astfel nu am încredere în acest mod de operare al DNA. Cu această motivare, fac un apel către parlamentarii din ambele Camere să refuze a se mai pronunța în vreun fel până la finalul legislaturii asupra cererilor venite de la DNA. Dacă dosarele respective au așteptat atâția ani, înseamnă că nu este nicio urgență și ele pot să mai aștepte ca viitorul Parlament să se pronunțe. Doresc să se înțeleagă foarte clar că acest apel nu are niciun fel de legătură cu aparteneța politică a politicienilor vizați de DNA sau cu relațiile interumane la un moment dat. Eu apăr de mai multă vreme niște principii, cum ar fi principiul separației puterilor în stat, indiferent de numele celui în cauză: Elena Udrea, Victor Ponta sau alții”, a mai scris Tăriceanu.