CSM nu va sesiza Inspecția Judiciară în ce privește gestionarea dosarului OUG 13

Consiliul Superior al Magistraturii a decis astăzi că nu va sesiza Inspecția Judiciară în legătură cu maniera în care DNA şi-a arogat competenţa de a verifica legalitatea şi oportunitatea emiterii unui act normativ, după decizia CCR, dar şi privind modul cum Procurorul General a gestionat comunicarea după emiterea OUG.

“Daca se va da o soluție în această cauză și se va reține vinovăția cuiva nu va apărea că ne-am grăbit noi să cerem cercetarea colegilor noștri care nu și-au făcut decât datoria? Vă rog să reflectați. În contextual unei anchete penale care este foarte sensibilă și care ar trebui să decurgă liber fiindcă știm prea bine că nimeni nu este mai presus de lege și este necesar ca magistratul procuror să nu fie constrâns în niciun mod când face o anchetă penală. (..) Trebuie să vedem motivarea concretă și să vedem dacă CCR se referă la instituție, la anumite persoane, la de ce ar trebui în acest context să se cerceteze tot DNA. Credeți că ar fi un semnal bun din partea garantului independenței magistraturii în acest context, acum, grăbindu-ne înainte să vedem o motivare completă?”, a spus Augustin Lazăr în plenul CSM, citat de Mediafax.

Dezbateriile au venit ca urmare a unor probleme ridicate de Simona Marcu, judecător al Secţiei Contencios Administrativ şi Fiscal de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Magistratul a cerut marţi sesizarea Inspecţiei Judiciare cu privire la contextul în care DNA şi-a arogat competenţa de a verifica legalitatea şi oportunitatea emiterii unui act normativ în sensul celor reţinute de decizia Curţii Constituţionale, precum şi sub alte aspecte.

Totodată, judecătorul a cerut să se verifice dacă s-au cunoscut disfuncţionalităţile de la DNA Ploieşti.

Judecătorarea s solicitatt și sesizarea Inspecţiei Judiciare şi pentru verificarea modului în care Procurorul General al României, Augustin Lazăr, a gestionat comunicarea publică în perioada ulterioară emiterii Ordonanţei de Urgenţă 13 din perspectiva respectării obligaţiei de rezervă pe care o au magistraţii.

Planul Consiliului Superior al Magistraturii a decis că nu va sesiza Inspecția Judiciară.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS