Confidenţialitate

CSM – aviz negativ pe OUG 7

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat negativ, marți, proiectul de modificare a OUG 7/2019 pe legile justiției.

Avizul Consiliului este unul consultativ.

Reprezentanții CSM au precizat că motivarea avizului negativ este dată în sensul menținerii poziției consecvente a Consiliului, în acord cu hotărârea anterioară a Plenului și cu propunerea anterioară a CSM, de abrogare a tuturor dispozițiilor care exced propunerilor formulate de Consiliu.

Procurorul general Augustin Lazăr a cerut, după ședința plenului CSM, din nou, abrogarea integrală a ordonanței pe legile justiției.

“Nu ar trebui să discutăm despre compromisuri, ci despre abrogarea integrală a unei ordonanțe vătămătoare pentru justiția română, precum și despre asumarea răspunderii în legătură cu o conduită care în niciun caz nu poate fi caracterizată ca fiind de cooperarea loială cu instituțiile justiției, din păcate. Am auzit de atâtea ori în spațiul public discutându-se despre cooperarea loială a instituțiilor statului român conform exigențelor Constituției României. Din păcate, este o distanță mare de la discuție la practică. Nu am dori să avem blocată Justiția, nu aș dori să fac aici o analiză mai altfel decât analiza pe care o puteți vedea pe site-ul Ministerului Public”, a declarat Augustin Lazăr.

Ordonanța de modificare, avizată negativ de plenul CSM, propune revenirea la forma anterioară a articolului 54 din Legea 303/2004, respectiv ca procurorii de rang înalt să fie numiți numai dintre procurori, nu și dintre judecători așa cum prevedea OUG 7. O altă schimbare asupra căreia se revine este cea referitoare la avizul consultativ dat în cazul procurorilor de rang înalt, care rămâne în atribuția Secției de procurori din CSM, nu la plenul CSM, așa cum era în ordonanța inițială de modificare a legilor justiției.